Smakosze.pl

Dr Michał Mularczyk

Najprostszy i najlepszy posiłek na zwiększenie odporności. Znany lekarz skomponował własne danie

4 Listopada 2023

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Dr Michał Mularczyk, internista, kardiolog inwazyjny i dietetyk, często zaskakuje niezwykłymi pomysłami w „Pytaniu na śniadanie” i na swoim kanale. Specjalnie dla smakoszy ułożył najlepszy posiłek zwiększający odporność.

Medycyna i kuchnia

Dr Mularczyk łączy wiedzę medyczną wynikającą z długoletniej praktyki z zamiłowaniem do kuchni. Ponieważ doskonale wie, czego potrzebuje organizm, nie boi się podczas gotowania stosować niekonwencjonalnych metod. Jego idealny posiłek na zwiększenie odporności też może wydać się zaskakujący.

2.jpg
Dr Michał Mularczyk
Pierogi z grzybami

Nie dodaję już kapusty do pierogów z grzybami. Zamiast niej stawiam na inny typowo jesienny składnik

CZYTAJ DALEJ

Witaminy, minerały i probiotyki

Żelazo wpływa na aktywność czerwonych krwinek – mówi dr Mularczyk. – Cynk odgrywa istotną rolę w hamowaniu rozmnażania wirusów. Bakterie probiotyczne z kolei przyczyniają się do produkcji substancji przeciwwirusowych (interferon) oraz neurohormonów, zapobiegają rozwojowi patogenów i działają przeciwdepresyjnie (a depresja upośledza układ odpornościowy). Dla podniesienia odporności krytycznie ważne są też cynk i selen oraz witaminy z grupy A, D i B. Idealne danie podnoszące odporność powinno zawierać je wszystkie.

Najlepsze danie na odporność

Danie idealne jest bardzo proste, każdy z łatwością może sam je przyrządzić. To lekko smażona wątróbka drobiowa z kiszoną kapustą. Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach i dodatkach.

Smażymy na smalcu. To jeden z niewielu tłuszczy naprawdę nadających się do smażenia, nie zmieniających się w truciznę podczas podgrzewania. Zawiera nawet niewielkie ilości witaminy D. Smażymy krótko.

Do kapusty dodajemy trochę cebuli. To prebiotyk, czyli dawca pokarmu dla probiotyków. Poza tym zawiera nieco witaminy C.

Na koniec kapustę polewamy odrobiną oleju lnianego, rydzowego lub z orzechów włoskich. To dostarczyciele nienasyconych kwasów omega-3, bezpośrednio wpływających na odporność. Musimy tylko pamiętać, by nie łączyć ich z innymi olejami roślinnymi (zawierającymi kwasy omega-6).

Idealna na odporność smażona wątróbka z kiszoną kapustą (15 minut)

Składniki:

  • 100-200g wątróbki drobiowej
  • 1 łyżka smalcu
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju lnianego
  • ¼ pęczka szczypiorku
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej balsamiczny

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczamy wątróbkę 
  2. Kroimy cebulę. ¼ w drobną kosteczkę do kapusty, ¾ w półtalarki do smażenia
  3. Rozgrzewamy smalec na patelni
  4. Półtalarki cebuli szklimy na rozgrzanym smalcu. Ogień nie może być zbyt duży.
  5. Cebulę przekładamy do miseczki
  6. Na tym samym smalcu (o ile nie jest spalony) krótko smażymy wątróbkę
  7. Odciskamy nadmiar soku z kapusty, kroimy i wkładamy do miseczki
  8. Mieszamy kapustę z drobno pokrojoną cebulę
  9. Na patelnię z wątróbką wrzucamy wcześniej podsmażoną cebulę. Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu.
  10. Pod koniec smażenia solimy wątróbkę i cebulę, po czym przekładamy je na talerz
    Wątróbkę skrapiamy octem i obsypujemy pieprzem
  11. Kapustę polewamy olejem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem
3.jpg
Autor zdjęcia: dr Michał Mularczyk
sernik z wiaderka

Ten sernik robię w każdy weekend. Z jednym dodatkiem nigdy nie opada i zawsze się udaje

CZYTAJ DALEJ
śledzie

Odkopałam stary przepis na śledzie i zrobiłam to cudo. Mąż od razu spytał czy nie ma tego więcej

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

dietamięsokapusta

Podobne artykuły

Dieta

Jest napakowany białkiem i witaminą B12. Jedz tę rybę jak najczęściej
Czytaj więcej >

Dieta

Kroję tanie warzywo i ubijam je z cukrem. Zyskuję doskonały syrop na gardło, jest lepszy, niż ten z cebuli
Czytaj więcej >

Dieta

Dietetycy nie mają żadnych wątpliwości. Wytypowali najzdrowsze smarowidło do chleba
Czytaj więcej >

Dieta

Dlaczego należy usuwać liście laurowe z potraw? Powód zaskoczy niemal każdego
Czytaj więcej >

Dieta

Eksperci biją na alarm. Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Tylko straci cenne właściwości
Czytaj więcej >

Dieta

Gdy łapie mnie przeziębienie, robię sobie ten napój. Katar i kaszel mijają, jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Dieta

Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka wzięła filiżankę kawy i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć, ogromne zaskoczenie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka wzięła filiżankę kawy i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć, ogromne zaskoczenie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >