Najprostszy i najlepszy posiłek na zwiększenie odporności. Znany lekarz skomponował własne danie
Dr Michał Mularczyk, internista, kardiolog inwazyjny i dietetyk, często zaskakuje niezwykłymi pomysłami w „Pytaniu na śniadanie” i na swoim kanale. Specjalnie dla smakoszy ułożył najlepszy posiłek zwiększający odporność.
Medycyna i kuchnia
Dr Mularczyk łączy wiedzę medyczną wynikającą z długoletniej praktyki z zamiłowaniem do kuchni. Ponieważ doskonale wie, czego potrzebuje organizm, nie boi się podczas gotowania stosować niekonwencjonalnych metod. Jego idealny posiłek na zwiększenie odporności też może wydać się zaskakujący.
Nie dodaję już kapusty do pierogów z grzybami. Zamiast niej stawiam na inny typowo jesienny składnikWitaminy, minerały i probiotyki
Żelazo wpływa na aktywność czerwonych krwinek – mówi dr Mularczyk. – Cynk odgrywa istotną rolę w hamowaniu rozmnażania wirusów. Bakterie probiotyczne z kolei przyczyniają się do produkcji substancji przeciwwirusowych (interferon) oraz neurohormonów, zapobiegają rozwojowi patogenów i działają przeciwdepresyjnie (a depresja upośledza układ odpornościowy). Dla podniesienia odporności krytycznie ważne są też cynk i selen oraz witaminy z grupy A, D i B. Idealne danie podnoszące odporność powinno zawierać je wszystkie.
Najlepsze danie na odporność
Danie idealne jest bardzo proste, każdy z łatwością może sam je przyrządzić. To lekko smażona wątróbka drobiowa z kiszoną kapustą. Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach i dodatkach.
Smażymy na smalcu. To jeden z niewielu tłuszczy naprawdę nadających się do smażenia, nie zmieniających się w truciznę podczas podgrzewania. Zawiera nawet niewielkie ilości witaminy D. Smażymy krótko.
Do kapusty dodajemy trochę cebuli. To prebiotyk, czyli dawca pokarmu dla probiotyków. Poza tym zawiera nieco witaminy C.
Na koniec kapustę polewamy odrobiną oleju lnianego, rydzowego lub z orzechów włoskich. To dostarczyciele nienasyconych kwasów omega-3, bezpośrednio wpływających na odporność. Musimy tylko pamiętać, by nie łączyć ich z innymi olejami roślinnymi (zawierającymi kwasy omega-6).
Idealna na odporność smażona wątróbka z kiszoną kapustą (15 minut)
Składniki:
- 100-200g wątróbki drobiowej
- 1 łyżka smalcu
- 200 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju lnianego
- ¼ pęczka szczypiorku
- Sól
- Pieprz
- Olej balsamiczny
Sposób przygotowania:
- Oczyszczamy wątróbkę
- Kroimy cebulę. ¼ w drobną kosteczkę do kapusty, ¾ w półtalarki do smażenia
- Rozgrzewamy smalec na patelni
- Półtalarki cebuli szklimy na rozgrzanym smalcu. Ogień nie może być zbyt duży.
- Cebulę przekładamy do miseczki
- Na tym samym smalcu (o ile nie jest spalony) krótko smażymy wątróbkę
- Odciskamy nadmiar soku z kapusty, kroimy i wkładamy do miseczki
- Mieszamy kapustę z drobno pokrojoną cebulę
- Na patelnię z wątróbką wrzucamy wcześniej podsmażoną cebulę. Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu.
- Pod koniec smażenia solimy wątróbkę i cebulę, po czym przekładamy je na talerz
Wątróbkę skrapiamy octem i obsypujemy pieprzem - Kapustę polewamy olejem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem