Herbata z imbirem, cynamonem i goździkami. Idealne wsparcie odporności
Późną jesienią dni są krótsze i chłodniejsze. Łatwiej wtedy o przeziębienie czy grypę. Warto się wzmocnić, sięgając po pyszny napar z cynamonem, imbirem i goździkami. Te trzy składniki doskonale rozgrzewają, pomagają wzmocnić odporność i łagodzą bóle. Spróbujcie koniecznie, a pokochacie ten smak.
W okresie jesienno-zimowym warto sięgać po ciepłe napoje, które sprawdzą się w profilaktyce przeziębienia. Podpowiadaliśmy już jak przyrządzić złote mleko, kakao czy rozgrzewający kompot śliwkowy. Tym razem zdradzamy recepturę na pełen pozytywnie wpływających na nasz organizm składników napar z dodatkiem imbiru i przypraw korzennych. Złagodzi on bolesność gardła i nudności, a przy tym zadziała przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.
Jakie zalety ma herbata z imbirem, cynamonem i goździkami?
Najlepiej do herbaty dodać cynamon cejloński. Zarówno on, jak i goździki jest pełen przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Może on również przynieść ulgę w przypadku bólów stawów.
Imbir słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych. Powszechnie wiadomo, że wzmacnia on odporność organizmy i dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Oprócz tego warto zwrócić uwagę na to, że wspomaga on funkcjonowanie układu trawiennego oraz poprawia krążenie.
Przepis na napój z cynamonem, imbirem i goździkami
Składniki:
1 litr wody
1 cytryna
3 cm świeżego korzenia imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
6 goździków
2 łyżki miodu lub innego słodzika
1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do rondelka wrzucamy obrany i starty na tarce korzeń imbiru, łyżeczkę cynamonu, goździki i anyż, jeśli go używamy. Przyprawy zalewamy wodą.
Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut. Zostawiamy płyn do naciągnięcia. Gdy nieco ostygnie, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny oraz słodzimy.
Pamiętajmy, że miodu i soku nie wolno dodawać do bardzo gorących napojów — tracą wtedy swoje dobroczynne wartości. Pijemy po przecedzeniu przez sitko. Smacznego.
Wskazówka: do napoju możemy dodać odrobinę słodkiego soku z jabłek. Jeśli się na to zdecydujemy, pomińmy etap słodzenia — jabłko zbalansuje kwaśność cytryny.
Źródło zdjęcia: canva/m.kucova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: strefasmaku