Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Herbata z imbirem, cynamonem i goździkami. Idealne wsparcie odporności

Herbata z imbirem, cynamonem i goździkami. Idealne wsparcie odporności

Herbata z imbirem, cynamonem i goździkami
canva/ludinko

Późną jesienią dni są krótsze i chłodniejsze. Łatwiej wtedy o przeziębienie czy grypę. Warto się wzmocnić, sięgając po pyszny napar z cynamonem, imbirem i goździkami. Te trzy składniki doskonale rozgrzewają, pomagają wzmocnić odporność i łagodzą bóle. Spróbujcie koniecznie, a pokochacie ten smak.

W okresie jesienno-zimowym warto sięgać po ciepłe napoje, które sprawdzą się w profilaktyce przeziębienia. Podpowiadaliśmy już jak przyrządzić złote mleko, kakao czy rozgrzewający kompot śliwkowy. Tym razem zdradzamy recepturę na pełen pozytywnie wpływających na nasz organizm składników napar z dodatkiem imbiru i przypraw korzennych. Złagodzi on bolesność gardła i nudności, a przy tym zadziała przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.

Jakie zalety ma herbata z imbirem, cynamonem i goździkami?

Najlepiej do herbaty dodać cynamon cejloński. Zarówno on, jak i goździki jest pełen przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Może on również przynieść ulgę w przypadku bólów stawów.

Imbir słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych. Powszechnie wiadomo, że wzmacnia on odporność organizmy i dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Oprócz tego warto zwrócić uwagę na to, że wspomaga on funkcjonowanie układu trawiennego oraz poprawia krążenie.

Przepis na napój z cynamonem, imbirem i goździkami

Składniki:

  • 1 litr wody

  • 1 cytryna

  • 3 cm świeżego korzenia imbiru

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • 6 goździków

  • 2 łyżki miodu lub innego słodzika

  • 1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do rondelka wrzucamy obrany i starty na tarce korzeń imbiru, łyżeczkę cynamonu, goździki i anyż, jeśli go używamy. Przyprawy zalewamy wodą.

Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut. Zostawiamy płyn do naciągnięcia. Gdy nieco ostygnie, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny oraz słodzimy.

Pamiętajmy, że miodu i soku nie wolno dodawać do bardzo gorących napojów — tracą wtedy swoje dobroczynne wartości. Pijemy po przecedzeniu przez sitko. Smacznego.

Wskazówka: do napoju możemy dodać odrobinę słodkiego soku z jabłek. Jeśli się na to zdecydujemy, pomińmy etap słodzenia — jabłko zbalansuje kwaśność cytryny.

Przyprawy do rozgrzewającego napoju
Przyprawy, po które warto po sięgać w chłodne dni

Źródło zdjęcia: canva/m.kucova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: strefasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram