Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja babcia od zawsze robiła tak pomidory na zimę. Smakują najlepiej dzięki pomysłowej marynacie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.11.2023 19:04

Moja babcia od zawsze robiła tak pomidory na zimę. Smakują najlepiej dzięki pomysłowej marynacie

pomidory na zimę
YouTube/@SchnellerKoch1

Czy lubicie pomidory? Ja przepadam za ich smakiem. Chciałabym zatrzymać go na dłużej, dlatego przyrządzam te warzywa w wersji zimowej. Ich sekret tkwi w prostej, ale niezwykle aromatycznej marynacie.

Pomidory na zimę zapewnią smak i zdrowie

Pomidory mogłabym jeść nawet codziennie. Najbardziej lubię te dorodne, które dojrzewają w letnim słońcu. Ich smak jest niezapomniany i tęsknię za nim zimą. Jednak mam sposób, by zatrzymać go na dłużej. Przyrządzam pomidory na zimę w pysznej marynacie. Robię je według przepisu mojej babci.

W długie zimowe wieczory smakują znakomicie i przywołują smak lata. Nadają się do surówek i zup. Wystarczy połączyć warzywa z octem, olejem, cukrem i ziołami. Warto mieć zapas tego specjału w swojej spiżarni.

pomidory
Canva/Julia Nagy
Najprostszy i najlepszy posiłek na zwiększenie odporności. Znany lekarz skomponował własne danie

Jak zrobić pomidory na zimę?

Składniki:

  • 2 ½ kg pomidorów
  • 6 ząbków czosnku
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 400 g cebuli
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 25 ml octu 9%

Pomidory kroję na ćwiartki, a czosnek dość drobno siekam. Podobnie robię z koperkiem, natką pietruszki i cebulą. Przygotowuję wyparzone słoiki i do każdego z nich wkładam kilka ziaren czarnego pieprzu, trochę czosnku, koperku i natki pietruszki. 

Teraz pora na włożenie pomidorów do słoików. Powinny one zająć ponad połowę słoików. Następnie wkładamy cebulę, koperek i natkę pietruszki. Potem znów kładziemy pomidory, cebulę i warstwę koperku oraz natki pietruszki. 

Pomidory na zimę zjecie ze smakiem

Pora na zrobienie niezbędnej zalewy. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i wlewamy olej. Wszystko zagotowujemy. Do każdego słoika wlewamy po 25 ml octu i dopełniamy naczynie zalewą. Słoiki zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. 

Tak przyrządzone pomidory na zimę można przechowywać przez cały rok w temperaturze pokojowej. Będą smacznym i zdrowym uzupełnieniem wielu posiłków. Przyrządźcie je w swojej kuchni, bo na zimę będą jak znalazł. Radziliśmy jak zrobić jajka z pomidorami na śniadanie. Podawaliśmy też przepis na pomidory pod smakowitą pierzynką. 

pomidory
YouTube/@SchnellerKoch1

Źródło: YouTube/@SchnellerKoch1