Kroję cytrynę, wrzucam na patelnię i zasypuję cukrem. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie
Cytryny mają wiele zastosowań. Przede wszystkim są źródłem witamin i mikroelementów, a więc są dobre dla zdrowia. Sok z cytryny, mimo że kwaśny, często jest używany w wielu potrawach. Takiego zastosowania, jakie pokażę ci poniżej, jeszcze jednak nie widziałaś.
Cytryny jako składnik ciasta
Cytryna to produkt, który gości w praktycznie każdej kuchni. Ma wiele właściwości prozdrowotnych , które dobrze działają na nasz organizm. Oczywiście ma ona również swoje zastosowania w kuchni.
Sok z cytryny jest bardzo często wykorzystywany między innymi do marynowania mięsa , dzięki czemu jest ono później bardziej delikatne i soczyste. Cytryna jest również naturalnym składnikiem wykorzystywanym jako dodatek do ryb lub sałatek .
Dobrze znane są także rozmaite desery cytrynowe. Każdy z nas choć raz jadł babkę o tym właśnie smaku, lub sorbet lodowy. Ponadto można z niej zrobić fantastyczne i pomysłowe ciasto , które z pewnością zasmakuje każdemu.
Szybki cytrynowy deser
Ten przepis na deser cytrynowy nie wymaga żadnego doświadczenia w kuchni . Jest on bardzo prosty i przede wszystkim szybki w wykonaniu. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 cytryna
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 50 g jogurtu naturalnego
- 30 ml oleju roślinnego
- 100 g mąki
- masło
Jak przygotować deser z cytryną?
W pierwszej kolejności kroimy naszą cytrynę w miarę grube plastry . Następnie usuwamy z nich pestki. Na patelni rozgrzewamy troszkę masła. Jak już prawie całe się rozpuści, to wsypujemy łyżeczkę cukru i mieszamy, po czym starannie układamy na patelni plasterki cytryny.
Smażymy na średnim ogniu . Po chwili każdy plaster cytrusa posypujemy małą ilością cukru, mniej więcej pół łyżeczki. Następnie przewracamy je na drugą stronę i kontynuujemy smażenie .
W międzyczasie do miski wbijamy jedno jajko i wsypujemy 50 g cukru. Całość dokładnie ubijamy trzepaczką. Następnie dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy, wlewając po chwili olej.
Na koniec wsypujemy mąkę i łączymy wszystkie składniki tak, aby powstało płynne ciasto . Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję, dolewamy sok z cytryny, który uzyskaliśmy, smażąc je na patelni. Ponownie wszystko ze sobą mieszamy.
Następnie przelewamy nasze płynne ciasto do małej formy. Na koniec układamy na wierzchu usmażone plasterki cytryny , a całość polewamy resztką uzyskanego soku.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut . Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Sprawdź przepis na domowe krówki . Zobacz, kiedy najlepiej pić siemię lniane .