Smakosze.pl Przepisy Kroję cytrynę, wrzucam na patelnię i zasypuję cukrem. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie
Fot. YouTube/Leckere Wochentage

Kroję cytrynę, wrzucam na patelnię i zasypuję cukrem. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie

26 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Cytryny mają wiele zastosowań. Przede wszystkim są źródłem witamin i mikroelementów, a więc są dobre dla zdrowia. Sok z cytryny, mimo że kwaśny, często jest używany w wielu potrawach. Takiego zastosowania, jakie pokażę ci poniżej, jeszcze jednak nie widziałaś.

Cytryny jako składnik ciasta

Cytryna to produkt, który gości w praktycznie każdej kuchni. Ma wiele właściwości prozdrowotnych , które dobrze działają na nasz organizm. Oczywiście ma ona również swoje zastosowania w kuchni.

Sok z cytryny jest bardzo często wykorzystywany między innymi do marynowania mięsa , dzięki czemu jest ono później bardziej delikatne i soczyste. Cytryna jest również naturalnym składnikiem wykorzystywanym jako dodatek do ryb lub sałatek .

Dobrze znane są także rozmaite desery cytrynowe. Każdy z nas choć raz jadł babkę o tym właśnie smaku, lub sorbet lodowy. Ponadto można z niej zrobić fantastyczne i pomysłowe ciasto , które z pewnością zasmakuje każdemu.

Ciasto w foremce z cytrynami na wierzchu
Fot. YouTube/Leckere Wochentage
Przestaniesz kupować wędlinę. Wyjątkowy przepis na domową szynkę

Szybki cytrynowy deser

Ten przepis na deser cytrynowy nie wymaga żadnego doświadczenia w kuchni . Jest on bardzo prosty i przede wszystkim szybki w wykonaniu. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 100 g mąki
  • masło

Jak przygotować deser z cytryną?

W pierwszej kolejności kroimy naszą cytrynę w miarę grube plastry . Następnie usuwamy z nich pestki. Na patelni rozgrzewamy troszkę masła. Jak już prawie całe się rozpuści, to wsypujemy łyżeczkę cukru i mieszamy, po czym starannie układamy na patelni plasterki cytryny.

Smażymy na średnim ogniu . Po chwili każdy plaster cytrusa posypujemy małą ilością cukru, mniej więcej pół łyżeczki. Następnie przewracamy je na drugą stronę i kontynuujemy smażenie .

W międzyczasie do miski wbijamy jedno jajko i wsypujemy 50 g cukru. Całość dokładnie ubijamy trzepaczką. Następnie dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy, wlewając po chwili olej.

Na koniec wsypujemy mąkę i łączymy wszystkie składniki tak, aby powstało płynne ciasto . Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję, dolewamy sok z cytryny, który uzyskaliśmy, smażąc je na patelni. Ponownie wszystko ze sobą mieszamy.

Następnie przelewamy nasze płynne ciasto do małej formy. Na koniec układamy na wierzchu usmażone plasterki cytryny , a całość polewamy resztką uzyskanego soku.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut . Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Deser cytrynowy podany na talerzu
Fot. YouTube/Leckere Wochentage

Sprawdź przepis na domowe krówki . Zobacz, kiedy najlepiej pić siemię lniane .

Żaden syrop z czosnku i cebuli. Na przeziębienie lepszy jest kompot z tego owocu
Wielka zmiana w Kuchennych Rewolucjach. Widzom aż trudno w to uwierzyć
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy