Koleżanka dała mi przepis na domowe krówki. Wystarczą tylko 3 składniki
Domowe krówki są świetną alternatywą dla sklepowych słodyczy. Przyznam szczerze, że smakują mi jeszcze bardziej niż gotowe cukierki kupione w markecie. Odkąd dostałam ten przepis od koleżanki, regularnie przyrządzam krówki w domu i eksperymentuję ze smakami. Krówki są genialne, a do ich przygotowania potrzebne są jedynie 3 podstawowe składniki.
Domowe krówki lepsze niż ze sklepu
Domowe krówki to pyszny deser, który przygotujesz samodzielnie. Nie potrzebujesz dużego nakładu czasu i energii. Uwaga! Cukierki są tak pyszne, że można się od nich uzależnić. Z podanego przepisu powstaną krówki waniliowe. Przepis możesz modyfikować według własnych potrzeb.
Pamiętaj jedynie o zachowaniu odpowiednich proporcji 3 podstawowych składników: masła, mleka i cukru. Masę karmelową możesz np. oprószyć solą. Możesz do masy dodać posiekane pistacje lub żurawinę. Wszystko zależy od tego, na jakie cukierki masz ochotę. Każdy deser będzie smakować obłędnie. Takich krówek nie kupisz w żadnym sklepie.
1 czynność i kotlety schabowe wyjdą soczyste. Patent Rączki to prawdziwy hitPrzepis na pyszne cukierki
Składniki:
- 500 ml mleka 3,2%
- 2 szklanki cukru (odmierzone razem z cukrem waniliowym)
- opakowanie cukru z wanilią
- 100 g masła
Jak zrobić domowe krówki?
Przygotuj większy garnek i miskę z grubego szkła, która się do niego zmieści. Domowe krówki będziemy przygotowywać w kąpieli wodnej, żeby masa się nie przypaliła. Przygotuj również jakieś płaskie naczynie na masę karmelową. Może to być np. naczynie żaroodporne. Wysmaruj je olejem.
Do garnka wlej wodę, włóż miskę i gotuj na wolnym ogniu. Przygotuj odpowiednią ilość cukru: do 1 szklanki wsyp opakowanie cukru z wanilią i dosyp zwykły cukier. Do miski włóż masło. Gdy się rozpuści, wsyp 2 szklanki cukru i wymieszaj. Po chwili wlej mleko.
Ponownie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. Gdy masa zacznie gęstnieć i zmieniać kolor na karmelowy, zwiększ moc palnika i zacznij energicznie mieszać. Gęstą masę od razu przelej do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
Gdy masa krówkowa ostygnie, naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na kilka godzin. Później wystarczy już ją tylko pokroić i podać pyszne cukierki.
Polecam również wyśmienite ciasto “Marlenka”, a także faworki bez smażenia. Palce lizać!