Smakosze.pl Przepisy Kroję drobno cebulę i daję do niej cytrynę. Wszyscy pukali się w głowę, teraz robią tak samo
Fot. YouTube/smacznytv

Kroję drobno cebulę i daję do niej cytrynę. Wszyscy pukali się w głowę, teraz robią tak samo

9 lipca 2024

Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. Przyrządzona z cytryną będzie pysznym dodatkiem do wielu dań. Polecam każdemu przepis na marynowaną cebulę, który wzbogaci smak mięs, przekąsek i sałatek.

Marynowana cebula, czyli smak i aromat

Cebulę wykorzystujemy do wielu dań. Dodajemy ją do surówek, kotletów mielonych, zapiekanek i makaronów . To smaczne i zdrowe warzywo dodaje smaku i trudno wyobrazić sobie bez niego naszą kuchnię. Jednak, jeśli zależy ci, by podkręcić smak potraw, to postaw na ten przepis.

Dzięki niemu przyrządzisz marynowaną cebulę . Będzie jak znalazł do mięs, sałatek i surówek. Pasuje do rozmaitych przekąsek i szaszłyków . Przepis na marynowaną cebulę znajdziesz na kanale YouTube Smaczny.tv. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.

marynowana cebula
Fot. YouTube/smacznytv
Ten pasztet smakuje lepiej niż z delikatesów. W głowie się nie mieści, z czego jest zrobiony

Jak zrobić marynowaną cebulę?

Składniki:

  • 4 czerwone cebule
  • 1 cebula biała
  • 3 łyżki soli
  • ½ szklanki octu
  • 150 ml wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • plasterki cytryny

Przygotowanie marynowanej cebuli zacznij od jej pokrojenia. Włóż trochę cebuli do słoiczków . Cytrynę pokrój w plasterki i włóż po jednym plasterku do każdego słoiczka. Dołóż czerwoną cebulę.

Na wierzch każdego słoiczka dodaj drobno posiekaną białą cebulę . Wlej po 100 ml octu i dwie łyżeczki soku z cytryny do każdego ze słoiczków. Słoiki zakręć. Potrząśnij, by składniki się wymieszały. Marynuj cebulę przez 2 godziny, następnie użyj jej do dań i przekąsek.

Marynowana cebula w twojej kuchni

Marynowana cebula ma lekko ostry i kwaskowaty smak. Będzie smacznym uzupełnieniem dań obiadowych, ale też przekąsek, a nawet kanapek . Możesz dodać ją do pomidorów i zjeść z pieczywem. Marynowana cebula pasuje też do mięs smażonych i duszonych.

Możesz dołożyć ją do sosów jogurtowych, śmietanowych i surówek. Taki rarytas sprawi, że potrawa będzie jeszcze lepiej smakować . Wszystko dzięki przepisowi, który każdemu polecam. Pisaliśmy o tym, jak zastosować blender w sztuczce kuchennej. Podawaliśmy przepis na jajka w sosie na kolację.

marynowana cebula
Fot. YouTube/smacznytv
Ułóż biszkopty i zalej tą masą. Ostatnio to moje ulubione ciasto, jest pyszne i zawsze się udaje
Weź agrafkę i wbij w wiśnie. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy