Kroję drobno cebulę i daję do niej cytrynę. Wszyscy pukali się w głowę, teraz robią tak samo
Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. Przyrządzona z cytryną będzie pysznym dodatkiem do wielu dań. Polecam każdemu przepis na marynowaną cebulę, który wzbogaci smak mięs, przekąsek i sałatek.
Marynowana cebula, czyli smak i aromat
Cebulę wykorzystujemy do wielu dań. Dodajemy ją do surówek, kotletów mielonych, zapiekanek i makaronów . To smaczne i zdrowe warzywo dodaje smaku i trudno wyobrazić sobie bez niego naszą kuchnię. Jednak, jeśli zależy ci, by podkręcić smak potraw, to postaw na ten przepis.
Dzięki niemu przyrządzisz marynowaną cebulę . Będzie jak znalazł do mięs, sałatek i surówek. Pasuje do rozmaitych przekąsek i szaszłyków . Przepis na marynowaną cebulę znajdziesz na kanale YouTube Smaczny.tv. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.
Jak zrobić marynowaną cebulę?
Składniki:
- 4 czerwone cebule
- 1 cebula biała
- 3 łyżki soli
- ½ szklanki octu
- 150 ml wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- plasterki cytryny
Przygotowanie marynowanej cebuli zacznij od jej pokrojenia. Włóż trochę cebuli do słoiczków . Cytrynę pokrój w plasterki i włóż po jednym plasterku do każdego słoiczka. Dołóż czerwoną cebulę.
Na wierzch każdego słoiczka dodaj drobno posiekaną białą cebulę . Wlej po 100 ml octu i dwie łyżeczki soku z cytryny do każdego ze słoiczków. Słoiki zakręć. Potrząśnij, by składniki się wymieszały. Marynuj cebulę przez 2 godziny, następnie użyj jej do dań i przekąsek.
Marynowana cebula w twojej kuchni
Marynowana cebula ma lekko ostry i kwaskowaty smak. Będzie smacznym uzupełnieniem dań obiadowych, ale też przekąsek, a nawet kanapek . Możesz dodać ją do pomidorów i zjeść z pieczywem. Marynowana cebula pasuje też do mięs smażonych i duszonych.
Możesz dołożyć ją do sosów jogurtowych, śmietanowych i surówek. Taki rarytas sprawi, że potrawa będzie jeszcze lepiej smakować . Wszystko dzięki przepisowi, który każdemu polecam. Pisaliśmy o tym, jak zastosować blender w sztuczce kuchennej. Podawaliśmy przepis na jajka w sosie na kolację.