Ten pasztet smakuje lepiej niż z delikatesów. W głowie się nie mieści, z czego jest zrobiony
Czy wiesz, że pasztet można przygotować nie tylko z mięsa? Przekonaj się o tym, robiąc ten wyjątkowo smaczny pasztet z cukinii. Pokochają go nawet mięsożercy i co najlepsze będą chcieli, abyś przyrządzała go znacznie częściej. Na szczęście wykonanie nie jest skomplikowane i czasochłonne.
Pasztet z cukinii lepszy niż z mięsa
Pasztet to niezwykłe danie, które można podać na wiele ciekawych sposobów. Sprawdzi się, jako dodatek do kanapek lub osobne danie. Nie każdy jednak wie, że ten znakomity przysmak można przygotować bez dodatku mięsa.
Zastąpi je cukinia, a pasztet w ogóle nie straci na smaku. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis i zaskocz domowych mięsożerców. Długo nie będą mogli wyjść z podziwi, że danie bez mięsa smakuje tak dobrze.
Ułóż biszkopty i zalej tą masą. Ostatnio to moje ulubione ciasto, jest pyszne i zawsze się udajeCukinia i inne składniki
Podstawowym składnikiem, jak zapewne się domyślasz, jest cukinia. Oprócz niej potrzebne są także inne warzywa oraz przyprawy. Dowiesz się o nich więcej, kiedy zerkniesz na poniższą listę. Wszystkie podano w proporcjach, które są idealne dobrane, więc pasztet wyjdzie idealny za każdym razem. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Moje Domowe Jedzenie, który znajdziesz w serwisie YouTube.
Składniki:
- 2 średni cukinie
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 125 g bułki tartej
- 3 jajka
- 1 pęczek natki pietruszki
- olej
- mielona papryka słodka
- pieprz
- sól
Przepis na pasztet z cukinii
Umyte cukinie i marchewki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę oraz ząbki czosnku posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na niej posiekane składniki. Do miski włóż cukinie, marchewkę oraz podsmażoną cebulę i czosnek.
Umytą natkę pietruszki drobno posiekaj i wsyp ją do pozostałych produktów. Wbij jajka. Wsyp bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, a składniki się ze sobą połączyły. Następnie przełóż je do prostokątnej foremki. Lekko je ubij i równomiernie rozprowadź. Pasztet z cukinii piecz w rozgrzanym do 200 stopni przez godzinę. Pozostaw go do wystygnięcia, a później przechowuj w lodówce. Sprawdź przepis na doskonały obiad oraz dowiedz się, co Gessler ukrywała przez lata.