Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Weź agrafkę i wbij w wiśnie. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 08.07.2024 19:14

Weź agrafkę i wbij w wiśnie. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

drylowanie wiśni agrafką
Fot. YouTube/Nur'un Yemek Tarifleri 2

Wiśnie na dobre zagościły w sklepach. Zanim przygotujesz z owoców pyszny deser, musisz pozbyć się pestek. Zazwyczaj robi się to za pomocą drylownicy. Okazuje się, że istnieje także domowy sposób na drylowanie wiśni. Przeznaczony do tego przyrząd kuchenny będzie zbędny.

Wiśnie już są!

Na przełomie czerwca i lipca pojawiają się pierwsze wiśnie. Z tego sezonowego owocu można przygotować wiele smacznych deserów, ciast, kompotów, nalewek, czy syropów. Niezależnie od tego jak wykorzystasz wiśnie, musisz pozbyć się z nich pestek.

Do tego celu wykorzystuje się drylownice. A co, jeżeli nie masz jej w domu? Nie szkodzi, bo za chwilę poznasz domowy sposób na drylowanie wiśni. Patent jest banalnie prosty, wystarczy, że masz agrafkę. 

drylowanie agrafką.jpg
Fot. YouTube/Nur'un Yemek Tarifleri 2
Strzelczyk kupił arbuza w sklepie. Przekroił go na pół i zamarł, teraz ostrzega wszystkich

Zapomnij o drylownicy

Drylowanie wiśni domowym sposobem opiera się na użyciu agrafki. Wykorzystanie do tego celu zapinki, którą na co dzień stosuje się w krawiectwie, okazuje się bardzo skuteczne i proste. W porównaniu do drylownicy każdy ma ją w domu, więc sposób jest naprawdę niezwykły. 

Wystarczy wbić zapiętą agrafkę w miejsce, gdzie wcześniej znajdowała się szypułka wiśni, a następnie delikatnie wydobyć z niej pestkę. Pamiętaj, tylko aby w owoc wbijać zapięcie przeciwną stroną niż ta, po której znajduje się igła. 

Domowe sposóby na drylowanie wiśni

Jeżeli zdarzyłoby się jednak tak, że nie masz pod ręką agrafki, możesz wykorzystać inne przyrządy. Mogą to być na przykład butelka i słomka. Na wąskim gwincie butelki ułóż wisienkę, a następnie w miejsce szypułki wbij słomkę. Pestka powinna wpaść do butelki, a owoc pozostanie na wierzchu. 

Do drylowania wiśni wykonasz także zwykłą pęsetę, wtedy owoc będzie miał tylko jeden otwór, więc idealnie sprawdź się do dekoracji deserów. Niektórzy pozbywają się z wiśni pestki za pomocą końcówki do szprycy. Sposób również jest skuteczny. Wystarczy, że postawisz część od szprycy na blacie, a następnie nabijesz na nią owoc i gotowe. Pestka zostaje na blacie, a owoc trafi do pysznego deseru. Wypróbuj wszystkie metody i wybierz tę, która jest dla ciebie odpowiednia. Drylownica jest przeszłością i urządzeniem zupełnie zbędnym. Sprawdź, co Gessler mówi o cenach swoich pączków oraz sprawdź, czego nie robić podczas przyrządzania przetworów

wiśnie 2.jpg
Fot. Canva/Promo_Link
Powiązane
pierogi
Polska kuchnia regionalna. Zdobycie 10 na 10 punktów graniczy z cudem