Smakosze.pl Dieta Kroję tanie warzywo i ubijam je z cukrem. Zyskuję doskonały syrop na gardło, jest lepszy, niż ten z cebuli
YouTube/@Tomek Lach

Kroję tanie warzywo i ubijam je z cukrem. Zyskuję doskonały syrop na gardło, jest lepszy, niż ten z cebuli

20 listopada 2023

Listopad nie rozpieszcza nas pogodą. Chłód, wiatr i deszcz powodują przeziębienia, którym często towarzyszy uporczywy kaszel. Jak go zwalczyć i zadbać o gardło? Polecamy doskonały przepis na syrop z taniego i łatwo dostępnego produkt. Znajdziecie go w każdym warzywniaku.

Zadbaj o swoje zdrowie i zrób syrop

Listopad to chyba jeden z najbardziej przygnębiających miesięcy w roku. Krótkie dni i pogoda, która zwykle pozostawia wiele do życzenia. Po złotej polskiej jesieni nie ma już ani śladu. Za to ten miesiąc dostarcza nam chłodu, wiatru i deszczu, który nie chce przestać padać. Takie warunki atmosferyczne powodują przeziębienia i infekcje u wielu osób.

Jednym z objawów takiej choroby może być ból gardła i uporczywy kaszel. Uprzykrza on nam życie i sprawia, że źle się czujemy. Czy możemy zadbać o gardło w sposób naturalny? Oczywiście! Zwykle przyrządzamy syrop z cebuli, jednak teraz proponujemy, by sięgnąć po zupełnie inne warzywo.

por
Canva/Socha
Takie mięciutkie pierniczki będę podawać na święta. Na ich zrobienie potrzebuję zaledwie 15 minut

Syrop z pora doda zdrowia

Na problemy z gardłem i na kaszel doskonały jest syrop z pora. To warzywo jest tanie i kupicie je w każdym warzywniaku i markecie spożywczym. Syrop z pora skutecznie działa podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Ma właściwości wykrztuśne i wspomaga produkcję śluzu.

Picie syropu z pora pomoże też oczyścić nam organizm z toksyn. Dzięki temu specyfikowi uporamy się z mokrym kaszlem podczas choroby. Poczujemy się lepiej i zwalczymy nieznośny ból gardła. Jak zrobić syrop z pora? Jest to bardzo proste. Syrop przyrządzamy z białej części tego taniego warzywa. Przyda się też cukier.

Jak zrobić syrop z pora?

Składniki:

  • biała część pora
  • ½  szklanki cukru

Białą część pora kroimy na 4 części. Każdą z części siekamy bardzo drobno, dosłownie na cienkie niteczki. Trochę posiekanego pora wrzucamy do słoika i przesypujemy go cukrem. Czynność powtarzamy aż do zapełnienia słoiczka.

Następnie zawartość dokładnie ubijamy. Słoiczek przykrywamy i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu syrop odcedzamy i możemy już go pić. Powinniśmy go stosować codziennie po 2 łyżeczki przez tydzień. Syrop z pora możemy przechowywać w lodówce do 10 dni . Pisaliśmy o tym, jak zrobić syrop z malin na odporność. Podawaliśmy też przepis na tani syrop na przeziębienie.

por na syrop.jpg
Canva / Lighstar59

Źródło: YouTube/@adolfkudlinski

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Od lat korzystam ze sposobu mojej babci
Ten przepis na sałatkę dostałam od cioci. Jest 100 razy lepsza niż jarzynowa i gyros
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy