Smakosze.pl

YT/Sprint Cooking

Takie mięciutkie pierniczki będę podawać na święta. Na ich zrobienie potrzebuję zaledwie 15 minut

20 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pierniczki lubi wielu smakoszy. Świąteczne słodycze zwykle trzeba przygotować wcześniej, by zdążyły zmięknąć. Znam jednak sposób, by ominąć uciążliwe czekanie i smakołykiem raczyć się niedługo po upieczeniu. Polecam spróbować — cała moja rodzina była zadowolona, a ja zrobiłam je niemalże ekspresowo.
 

Pierniczki wcale nie muszą długo leżeć

Do tej pory unikałam pieczenia pierniczków. Świąteczne ciasteczka wydawały mi się pracochłonne, a składniki na nie dość drogie. Na dodatek wiedziałam, że trzeba poczekać, aż zmiękną.

Niedawno jednak znalazłam przepis, w którym procedura przygotowania była znacznie krótsza. Leżakowanie upieczonych ciastek nie było koniecznie, więc postanowiłam spróbować. Decyzja była dobra i zachwyty bliskich nieustannie mi o tym przypominały.

Robimy masę na pierniczki.jpg
YT/Sprint Cooking
Naleśniki z maślanką

Żadne mleko i woda. Najlepsze naleśniki wychodzą na napoju, który pamiętam z dzieciństwa

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na miękkie pierniczki

Korzenny rarytas można zrobić w mniej więcej kwadrans, a delikatnością przebije on niejedne tradycyjne okazy. Wystarczy zebrać kilka prostych składników i starannie je połączyć. Po upieczeniu i udekorowaniu lukrem będą fantastyczne.

Składniki na ciasteczka:

  • 3 duże jajka
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 110 g cukru
  • 80 g miodu pszczelego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki kardamonu

Składniki na lukier:

  • 120 g cukru pudru
  • 10 ml mleka
  • 10-20 ml soku z cytryny

Składników wiele nie ma, a przygotowanie jest nad wyraz sprawne. Ze szczegółami opisuję je w dalszej części artykułu. Przygotujcie formę z wyposażenia piekarnika i spróbujcie. Goście będą zachwyceni.

Jak zrobić miękkie pierniczki? Znam prosty przepis

Zaczynam od wbicia dwóch jajek do miski. Dodaję miód, cukier, kardamon, olej rzepakowy oraz sodę oczyszczoną. Miksuję starannie, a następnie stopniowo łączę masę z przesianą przez sito mąką pszenną.

Pod koniec wyrabiam je już ręką. Gdy uzyskam gładką kulę ciasta, dzielę ją na pół. Każdą część rozwałkowuję na placek o grubości 6 mm. Przy pomocy foremek lub szklanki wykrawam ciasteczka.

Układam je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Smaruję je rozmąconym jajkiem. Piekę w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 10 minut.

Jak podać mięciutkie pierniczki?

Idealnym wykończeniem ciasteczek o korzennym aromacie będzie lukier. Jego wykonanie jest proste — cukier puder należy połączyć z mlekiem i sokiem z cytryny. Gotową mieszankę trzeba już tylko rozsmarować na chłodnych pierniczkach i poczekać aż zastygnie.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na świąteczne wypieki. Oprócz pierniczków polecamy znakomity japoński makowiec bez zawijania . Być może skusi was też pyszny piernik bez pieczenia .

Pyszne pierniczki z lukrem.jpg
YT/Sprint Cooking
Śledź bez soli

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Od lat korzystam ze sposobu mojej babci

CZYTAJ DALEJ
sałatka meksykańska

Ten przepis na sałatkę dostałam od cioci. Jest 100 razy lepsza niż jarzynowa i gyros

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >