Pierniczki lubi wielu smakoszy. Świąteczne słodycze zwykle trzeba przygotować wcześniej, by zdążyły zmięknąć. Znam jednak sposób, by ominąć uciążliwe czekanie i smakołykiem raczyć się niedługo po upieczeniu. Polecam spróbować — cała moja rodzina była zadowolona, a ja zrobiłam je niemalże ekspresowo.
Pierniczki wcale nie muszą długo leżeć
Do tej pory unikałam pieczenia pierniczków. Świąteczne ciasteczka wydawały mi się pracochłonne, a składniki na nie dość drogie. Na dodatek wiedziałam, że trzeba poczekać, aż zmiękną.
Niedawno jednak znalazłam przepis, w którym procedura przygotowania była znacznie krótsza. Leżakowanie upieczonych ciastek nie było koniecznie, więc postanowiłam spróbować. Decyzja była dobra i zachwyty bliskich nieustannie mi o tym przypominały.

Żadne mleko i woda. Najlepsze naleśniki wychodzą na napoju, który pamiętam z dzieciństwa
CZYTAJ DALEJProsty przepis na miękkie pierniczki
Korzenny rarytas można zrobić w mniej więcej kwadrans, a delikatnością przebije on niejedne tradycyjne okazy. Wystarczy zebrać kilka prostych składników i starannie je połączyć. Po upieczeniu i udekorowaniu lukrem będą fantastyczne.
Składniki na ciasteczka:
- 3 duże jajka
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 80 ml oleju rzepakowego
- 110 g cukru
- 80 g miodu pszczelego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki kardamonu
Składniki na lukier:
- 120 g cukru pudru
- 10 ml mleka
- 10-20 ml soku z cytryny
Składników wiele nie ma, a przygotowanie jest nad wyraz sprawne. Ze szczegółami opisuję je w dalszej części artykułu. Przygotujcie formę z wyposażenia piekarnika i spróbujcie. Goście będą zachwyceni.
Jak zrobić miękkie pierniczki? Znam prosty przepis
Zaczynam od wbicia dwóch jajek do miski. Dodaję miód, cukier, kardamon, olej rzepakowy oraz sodę oczyszczoną. Miksuję starannie, a następnie stopniowo łączę masę z przesianą przez sito mąką pszenną.
Pod koniec wyrabiam je już ręką. Gdy uzyskam gładką kulę ciasta, dzielę ją na pół. Każdą część rozwałkowuję na placek o grubości 6 mm. Przy pomocy foremek lub szklanki wykrawam ciasteczka.
Układam je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Smaruję je rozmąconym jajkiem. Piekę w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 10 minut.
Jak podać mięciutkie pierniczki?
Idealnym wykończeniem ciasteczek o korzennym aromacie będzie lukier. Jego wykonanie jest proste — cukier puder należy połączyć z mlekiem i sokiem z cytryny. Gotową mieszankę trzeba już tylko rozsmarować na chłodnych pierniczkach i poczekać aż zastygnie.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na świąteczne wypieki. Oprócz pierniczków polecamy znakomity japoński makowiec bez zawijania . Być może skusi was też pyszny piernik bez pieczenia .

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Od lat korzystam ze sposobu mojej babci
CZYTAJ DALEJTen przepis na sałatkę dostałam od cioci. Jest 100 razy lepsza niż jarzynowa i gyros
CZYTAJ DALEJ