Który rodzaj wątróbki jest najzdrowszy?
Wątróbka jest specjałem, który wzbudza mieszane uczucia. Jednak wielu smakoszy sięga po nią z miłą chęcią. Warto wiedzieć, która jest najzdrowsza. Okazuje się, że najlepiej wypada wątróbka cielęca i wołowa. Znajdziemy w nich wiele cennych składników odżywczych.
Nie da się ukryć, że wątróbka jest dosyć kontrowersyjnym specjałem. Jedni ją uwielbiają, a inni się są w stanie przełknąć nawet kęsa. Indywidualne preferencje nie zmieniają jednak faktu, że wątróbka zalicza się do zdrowych produktów spożywczych.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jaka wątróbka jest najzdrowsza?
Wątróbka często gości na stołach smakoszy. Można przygotować ją na wiele sposobów. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak usmażyć wątróbkę by nie była gorzka . Dziś skupimy się na zaletach tego specjału.
W sklepach możemy się natknąć na rozmaite rodzaje wątróbki. Najlepszym wyborem są podroby cielęce i wołowe . Najgorzej wypadają te pochodzące od zwierząt hodowanych przemysłowo. Mowa głównie o drobiu oraz świniach.
Wątróbka drobiowa i wieprzowa może zawierać więcej toksyn. Nie są one niebezpieczne dla zdrowia, jednak z pewnością lepiej ograniczać ich spożycie. W przypadku wątróbki cielęcej lub wołowej możemy się nimi nie przejmować .
Jakie sekrety skrywa wątróbka?
Nie od dziś wiadomo, że wątróbka jest bogactwem cennych składników odżywczych. Specjał jest źródłem wysokiej jakości białka . Możemy w nim się natknąć na liczne minerały i witaminy. Lista jest imponująca.
-
witamina A
-
witamina D
-
witamina E
-
witamina K
-
witamina B12
-
kwas foliowy
-
cholina
-
miedź
-
żelazo
-
cynk
-
glikogen
Niepozorna wątróbka może nas uchronić przed anemią, a oprócz tego pomoże nam zadbać o układ pokarmowy i nerwowy. Oczywiście nie oznacza to, że możemy ją jadać bez ograniczeń. Najlepiej sięgać po nią raz w tygodniu. Warto wiedzieć, jak przygotować wątróbkę, by nie była sucha .
Jak widać, wątróbka ma wiele zalet. Pamiętajmy jednak, by wybierać produkty najwyższej jakości. Bez dwóch zdań wpłyną one znacznie lepiej na nasz organizm . Nie można zapomnieć również o tym, że wątróbka jest względnie niedroga.
Canva / Saddako
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Całkiem Zdrowo