Smakosze.pl Przepisy Kucharz chwycił szklankę i rozgniótł ziemniaki. Ta przekąska jest już hitem
TikTok/czerwinski_szymon

Kucharz chwycił szklankę i rozgniótł ziemniaki. Ta przekąska jest już hitem

10 maja 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Ziemniaki są najpopularniejszym warzywem w naszej kuchni. Zwykle podajemy je do drugiego dania. Jednak znany kucharz postanowił przygotować z nich pyszną przekąskę. Smashed patatoes znane są już na całym świecie. Szymon Czerwiński zrobił je jednak w polskiej wersji, z uwielbianymi przez nas dodatkami.

Co to jest smashed patatoes?

Smashed patatoes zajada się już cały świat. To nic innego, jak ugotowane, gniecione ziemniaki, które po przyprawieniu i obłożeniu dodatkami zapieka się w piekarniku. Są chrupiące i pełne smaku. W zależności od użytych dodatków, można je podać do obiadu lub na przekąskę.

Zamieszczone przez nas zdjęcia i przepis pochodzą z kanału czerwinski_szymon na TikToku.

Takie jajka są najzdrowsze. Dietetyk powiedział z czym najlepiej je łączyć

Przepis Szymona Czerwińskiego na gniecione ziemniaki

Składniki:

  • ok. 75 dag średniej wielkości ziemniaków, najlepiej młodych
  • czosnek niedźwiedzi (możesz zastąpić czosnkiem granulowanym lub zwykłym)
  • ok. 15 dag startego żółtego sera
  • 10 dag wędzonego boczku
  • sól, pieprz

Jak przygotować gniecione ziemniaki?

Młode ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Miękkie odcedź i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego ziemniaka rozgnieć np. przy pomocy szklanki lub słoika.

Tak przygotowane ziemniaki oprósz solą, posyp czosnkiem, startym serem i kawałkami boczku. Oprósz pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut. Powinny się lekko zrumienić. Podawaj je z sosem czosnkowym.

Sprawdź też, z czym podawać wczesne ziemniaki , a także, co zrobić ze starymi ziemniakami .

Źródło: czerwinski_szymon/TikTok

czerwinski_szymon/TikTok
Wetrzyj w mięso i połóż na patelni. Kotlety dosłownie będą się rozpływać w ustach
Ma 12 lat i wygrał MasterChef Junior. Wiemy, kto uczył go gotować
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy