Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Takie jajka są najzdrowsze. Dietetyk powiedział z czym najlepiej je łączyć

Takie jajka są najzdrowsze. Dietetyk powiedział z czym najlepiej je łączyć

Jajka polecane przez dietetyka
canva/Mythja; Screen z filmu na kanale YouTube Dr Bartek Kulczyński

Po jajka sięga niejeden smakosz. Dietetyk zdradził, jak je przygotować i z czym podać, by posiłek dostarczył nam najwięcej cennych składników odżywczych. Niestety trzeba będzie zapomnieć o jajecznicy na boczku.
 

Dietetyk wyjaśnia, jakie jajka są najzdrowsze

Kurzy nabiał słynie z dobroczynnego wpływu na zdrowie człowieka. Jak przekonuje dietetyk Bartek Kulczyński, warto po niego sięgać zwłaszcza w wersji gotowanej na miękko.

Taki sposób podania nie tylko sprawia, że jajko jest lekkostrawne, ale też białko w nim zawarte ma szansę być lepiej wykorzystane przez organizm.

Ogromną zaletą takiego przyrządzania jaj jest także krótki czas obróbki termicznej, który nie wpływa znacząco na utratę innych składników odżywczych. Jest on niesamowicie wygodny — wystarczy produkt umyć i włożyć do garnka z wodą, a po kilku minutach cieszyć będziemy się smakowitym śniadaniem.
 

Wetrzyj w mięso i połóż na patelni. Kotlety dosłownie będą się rozpływać w ustach

Co zawierają jajka?

Jajka dostarczają wielu cennych składników, a najważniejszym z nich jest witamina B12, z której niedoborem zmaga się wiele osób. Już dwie sztuki kurzego nabiału są w stanie pokryć aż 40% dziennego zapotrzebowania na kobalaminę.

Z jajkami na miękko spożyjemy też znaczną ilość kwasu pantotenowego, który pomaga podnieść odporność, sprawność umysłową oraz polepsza nastrój. Nie można też pominąć zawartych w nich selenu, cynku i żelaza oraz ryboflawiny, czyli witaminy B2, i choliny. Ta ostatnia doskonale wpływa na układ nerwowy, obniżając ryzyko chorób degeneracyjnych, oraz układ krążenia.

Jak podawać jajka na miękko?

Najlepiej spożywać je jeszcze na ciepło — wtedy żółtko jest bardzo płynne i ma ciekawą konsystencję. Jego smak warto podkreślić odrobiną soli i pieprzu. Wystrzegajmy się dodawania ciężkich sosów na bazie śmietany czy majonezu — tych żaden dietetyk nie zaleca.

Koniecznym dodatkiem według dr. Kulczyńskiego będzie jednak chleb na zakwasie, który dostarczy dodatkowej porcji witamin z grupy B. W materiale opublikowanym na kanale YouTube nie wspomina on o warzywach, ale one — najlepiej w wersji niegotowanej — powinny uzupełnić posiłek.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania z jajkami. Szczególnie polecamy pyszne jajko w koszulce. Warto podać je z grillowanymi szparagami. Równie smaczna będzie pasta kanapkowa, choć w tym przypadku jajka trzeba ugotować na twardo.

Jajka polecane przez dietetyka są pyszne.png
canva/AbbieImages

Źródło: YT/ Dr Bartek Kulczyński