Kucharz pokazał, jak robi letni barszcz. Padniecie, gdy zobaczycie czym zastąpił buraki
Barszcz kojarzy nam się z burakami. Jednak jeden z kucharzy pokazał, jak przyrządzić pyszną, letnią wersję tej zupy. Do jej przygotowania wykorzystał sezonowe owoce i kilka innych, łatwo dostępnych składników. Barszcz podany z ziemniakami i koperkiem był znakomity.
Zaskakujący przepis kucharza na barszcz z wiśni
Proste, letnie danie można podać zarówno na ciepło, jak i w formie schłodzonej. Zaproponowany przez kucharza dodatek młodych ziemniaków i koperku, idealnie pasuje do lekko kwaśnego owocu. Całość skradnie serca nawet najbardziej wybrednych.
Składniki:
- 2 litry zimnej wody
- 500 g wiśni
- 15 g cukru
- 15 g masła lub margaryny
- 100 ml mleka lub napoju sojowego bez cukru
- 15 g mąki pszennej
- 5 g soli
Do podania:
- ugotowane młode ziemniaki
- koperek wedle uznania
- śmietana do dekoracji np. kokosowa
Jak przygotować barszcz z wiśni? Ten przepis jest znakomity
Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy sól. Wrzucamy umyte wiśnie i gotujemy, aż z owoców zaczną uwalniać się pestki (około 5 minut od doprowadzenia do wrzenia). Dodajemy masło oraz mniej więcej połowę porcji cukru.
W słoiku łączymy mleko z mąką pszenną. Wlewamy odrobinę barszczu, by zahartować nabiał, a po rozprowadzeniu całość wlewamy do garnka. Energicznie mieszamy barszcz , by nie powstały grudki. Doprawiamy pozostałym cukrem, jeśli to konieczne.
Jak podać barszcz z wiśni?
Kucharz podaje barszcz z ugotowanymi ziemniakami. Całość posypuje koperkiem i dekoruje kleksem śmietany, która nie tylko dopełnia smaku, ale też schładza zupę już na talerzu.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na letnie zupy. Zamiast tradycyjnego barszczu możecie wybrać prosty i pyszny chłodnik z botwinki . Spróbujcie też koniecznie znakomitego hiszpańskiego gazpacho — pomidorowa w tej odsłonie na pewno wam się spodoba.
Źródło: YT/Środa Gotuje