Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o mizerii i kiszonych. Ogórki z patelni to prawdziwy hit sezonu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 31.07.2023 15:39

Zapomnij o mizerii i kiszonych. Ogórki z patelni to prawdziwy hit sezonu

ogórki z patelni
YouTube/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Lubimy ogórki za ich smak i cenne wartości odżywcze. Można z nich przygotować mizerię i nastawić je do kiszenia. Jednak nawet ta ulubiona kiszonka Polaków, czy surówka z ogórków mogą w końcu się znudzić. Dlatego proponujemy ogórki z patelni. To prawdziwy hit sezonu. Spróbujcie koniecznie ogórków na ciepło.

Ogórki są smaczne i zdrowe

Ogórki składają się w 90 procentach z wody, ale zawierają też witaminy z grupy B i witaminę. Te lubiane warzywa dostarczają nam potasu, fosforu, magnezu, żelaza i fosforu. Jedzenie ogórków sprzyja oczyszczaniu organizmu, podkręca metabolizm i zmniejsza opuchliznę. Ogórki sprawiają, że jesteśmy mniej zmęczeni, a opuchlizna z twarzy znika.

Jedzenie ogórków dobroczynnie wpływa na układ trawienny i pracę serca. Dodatkowo obniża ciśnienie i dostarcza wrażeń smakowych. Jeśli szukasz nowego przepisu na przyrządzenie ogórków, polecamy ogórki z patelni. Stały się już hitem tego sezonu.

Dlaczego zawsze powinniśmy usuwać liście laurowe z zup? Ten powód jest arcyważny

Jak przygotować ogórki z patelni?

Składniki:

  • litr wody
  • łyżka soli
  • 4 świeże ogórki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • miód
  • papryka chili mielona
  • pomidorki
  • sok z cytryny
  • koperek

Ogórki obieramy, odcinamy ich końce i kroimy na ćwiartki lub więcej części. To zależy od wielkości ogórków. Ząbki czosnku rozgniatamy nożem i siekamy. Wodę zagotowujemy z solą i wrzucamy do niej ogórki.

Ogórki blanszujemy przez 5 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz i wyciągamy ogórki na sito. Na patelni rozpuszczamy  masło klarowane. Dodajemy łyżkę miodu i chili. Dodajemy czosnek i mieszamy. Wrzucamy ogórki i małe pomidorki. Wszystko solimy i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut.

Ogórki z patelni, czyli smakołyk dla każdego

Ogórki z patelni są doskonałym daniem na kolację. Pasują też jako przekąska. Można je podawać posypane koperkiem i z pieczywem. Będą też smacznym dodatkiem do kanapek. Możemy je też podać jako dodatek do mięsnych dań obiadowych.

Ogórki z patelni są hitem tego sezonu. To propozycja dla wszystkich, którym już trochę znudziła się letnia mizeria i ogórki kiszone. Ten przepis na pyszne danie z ogórków przygotowuje się szybko i w prosty sposób. Ogórki z patelni rozpływają się w ustach. Pisaliśmy o ogórkach w pomidorach.  Podawaliśmy przepis na ogórki gyros. 

ogórki
YouTube/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Źródło: YouTube/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI