Smakosze.pl Porady Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Screen z filmu opublikowanego na pytanienasniadanie.tvp.pl

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie

2 czerwca 2023

Czy wiecie jak gotować ryż, by zachwycał smakiem i konsystencję? Szef kuchni pokazał niezwodną technikę. Wystarczy wypłukać ziarno przed przyrządzeniem, a będzie sypkie i pyszne.

Zapomnij o ryżu w woreczkach

Woreczki foliowe, w które pakowane są produkty sypkie, może i są wygodne w użyciu, ale utrudniają uzyskanie właściwej konsystencji ryżu czy kaszy. Szef kuchni Arkadiusz Płoński zdradził, że odradza sięganie po takie rozwiązanie.

Według eksperta najlepszym wyborem jest duże opakowanie zbiorcze wykonane z papieru. Gotowanie natomiast powinno być poprzedzone dokładnym opłukaniem ziaren pod zimna wodą. W ten sposób usuniemy skrobię, która przyczynia się do sklejania ryżu.

Rekordowo niskie ceny truskawek. Jeszcze niedawno płaciliśmy jak za złoto

Jak gotować ryż by był sypki?

Pakowany w woreczki produkt wystarczy włożyć do wrzątku, pozostawić na kwadrans i wyjąć. A jak poradzić sobie z usunięciem nadmiaru z wody ryżu gotowanego bez wygodnej folii? Taki problem w ogóle nie wystąpi.

Szef kuchni wyjaśnia, że odpowiedni dobór ilości płynu sprawi, że po zakończeniu gotowania w garnku pozostanie jedynie gotowe do podania ziarno. Dla ryżu radzi stosowanie 2 części wody na 1 część ziaren, a więc 100 g ryżu powinniśmy zalać 200 ml cieczy. Podczas przyrządzania na wolnym ogniu należy też mieszać od czasu do czasu ziarno przy pomocy drewnianej łopatki.

Nie mieszajmy ryżu łyżką

Płoński radzi, by ostrożnie podejść do czynności mieszania. Metalowa łyżka może bowiem naruszyć strukturę ryżu i doprowadzić do uwolnienia się skrobi z wnętrza produktu. Zaowocuje to sklejeniem się wyrobu.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na pyszne dania z ryżem. Spróbujcie szybkiej i smacznej chińszczyzny z kurczakiem . Być może skusi was też dawna receptura na gołąbki z grzybami .

jak gotować ryż bez woreczka.png
canva/ildipapp

Źródło: pytanienasniadanie.tvp

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? 1 detal mówi wszystko
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy