Kucharz wrzucił do blendera sałatę i cebulę. Efekt powala na łopatki
Nie wiesz, co zrobić z resztką sałaty? Kucharz pokazał, jak wyczarować z niej coś zupełnie niespodziewanego. A mianowicie orzeźwiający sos. Wystarczy dodać do niej opaloną cebulę i kilka dodatków i całość zblendować. Będziecie przyjemnie zaskoczeni smakiem zielonego specjału o meksykańskich korzeniach.
Piotr Ogiński - kucharz znany i lubiany
Piotr Ogiński jest kucharzem dobrze znanym internautom. Prowadzi bowiem swoje kanały na YouTube, Instagramie i TikToku. Właśnie z tego ostatniego pochodzą zdjęcia zamieszczone w naszym materiale. Kucharz udziela w filmikach cennych rad, dzieli się spostrzeżeniami i doskonałymi przepisami. Jedną z jego receptur zaprezentujemy właśnie dzisiaj.
Na zamieszczonym na TikToku filmie Piotr Ogiński pokazał, jak z resztki sałaty zrobić pyszny, orzeźwiający sos. Wystarczy dorzucić do niej kilka składników i całość zblendować.
Będzie naturalnie, niepowtarzalnie i bardzo smacznie! Meksykańska salsa wprost zachwyci Was smakiem. Podajcie ją do tortilli lub do dań z grilla.
Co zrobić z resztką sałaty?
Składniki:
- sałata np. lodowa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- 2-3 zielone papryczki chilli
- limonka
- mandarynka
- sól, cukier
Przygotowanie meksykańskiej salsy
Na patelnię wlej 2-3 łyżki oleju i wrzuć ząbki czosnku. Praż je, aż zbrązowieją. Pod koniec dodaj kmin rzymski i chwilę go przesmaż. Cebulę obierz, opal na palniku lub specjalną opalarką (możesz też przekroić ją na pół i zrumienić na suchej patelni).
Sałatę oczyść, pokrój na kawałki, wrzuć do misy blendera. Dodaj papryczki chilli, opaloną cebulę, sok z limonki i mandarynki, trochę soli i cukru oraz olej z czosnkiem i kminem. Całość zblenduj na gęsty sos, podawaj np. do tortilli lub dań z grilla.
Na naszej tronie znajdziesz też
wskazówki Piotra Ogińskiego dotyczące marynowania karkówki
, a także
jego przepis na marchewkę do obiadu
.
Źródło: TikTok/kochamgotowacofficial