Smakosze.pl Przepisy Kucharz wrzucił do blendera sałatę i cebulę. Efekt powala na łopatki
TikTok/kochamgotowacofficial

Kucharz wrzucił do blendera sałatę i cebulę. Efekt powala na łopatki

6 maja 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Nie wiesz, co zrobić z resztką sałaty? Kucharz pokazał, jak wyczarować z niej coś zupełnie niespodziewanego. A mianowicie orzeźwiający sos. Wystarczy dodać do niej opaloną cebulę i kilka dodatków i całość zblendować. Będziecie przyjemnie zaskoczeni smakiem zielonego specjału o meksykańskich korzeniach.

Piotr Ogiński - kucharz znany i lubiany

Piotr Ogiński jest kucharzem dobrze znanym internautom. Prowadzi bowiem swoje kanały na YouTube, Instagramie i TikToku. Właśnie z tego ostatniego pochodzą zdjęcia zamieszczone w naszym materiale. Kucharz udziela w filmikach cennych rad, dzieli się spostrzeżeniami i doskonałymi przepisami. Jedną z jego receptur zaprezentujemy właśnie dzisiaj.

Na zamieszczonym na TikToku filmie Piotr Ogiński pokazał, jak z resztki sałaty zrobić pyszny, orzeźwiający sos. Wystarczy dorzucić do niej kilka składników i całość zblendować. Będzie naturalnie, niepowtarzalnie i bardzo smacznie! Meksykańska salsa wprost zachwyci Was smakiem. Podajcie ją do tortilli lub do dań z grilla.

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? 1 detal mówi wszystko

Co zrobić z resztką sałaty?

Składniki:

  • sałata np. lodowa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2-3 zielone papryczki chilli
  • limonka
  • mandarynka
  • sól, cukier

Przygotowanie meksykańskiej salsy

Na patelnię wlej 2-3 łyżki oleju i wrzuć ząbki czosnku. Praż je, aż zbrązowieją. Pod koniec dodaj kmin rzymski i chwilę go przesmaż. Cebulę obierz, opal na palniku lub specjalną opalarką (możesz też przekroić ją na pół i zrumienić na suchej patelni).

Sałatę oczyść, pokrój na kawałki, wrzuć do misy blendera. Dodaj papryczki chilli, opaloną cebulę, sok z limonki i mandarynki, trochę soli i cukru oraz olej z czosnkiem i kminem. Całość zblenduj na gęsty sos, podawaj np. do tortilli lub dań z grilla.

Na naszej tronie znajdziesz też wskazówki Piotra Ogińskiego dotyczące marynowania karkówki , a także jego przepis na marchewkę do obiadu .

Źródło: TikTok/kochamgotowacofficial

canva/DebbiSmirnoff
Może zabraknąć Coca-coli i Pepsi. Powód jest bardzo smutny
Wsyp łyżeczkę do gotujących się nóżek. Galareta będzie zdrowsza niż zwykle
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy