Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kucharz pokazał, jak robi przepyszną marchewkę do obiadu. 2 dodatków byś się nie spodziewał
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.04.2023 22:21

Kucharz pokazał, jak robi przepyszną marchewkę do obiadu. 2 dodatków byś się nie spodziewał

glazurowana marchewka
screen z filmu na kanale YouTube @kochamgotowac

Koniecznie wypróbujcie rewelacyjny sposób na marchewkę do obiadu. Jak przygotować to warzywo w niebanalny sposób pokazał znany i lubiany Piotr Ogiński. Przyrządzenie marchewki jest równie szybkie, jak i proste. Wystarczą pospolite składniki, które najpewniej masz w swojej kuchni.

Ta marchewka do obiadu bije inne warzywa na głowę

Do przygotowania marchewki do obiadu najlepiej wybrać warzywa niewielkich rozmiarów. Dzięki temu będą one zdecydowanie słodsze, niż ich większe odpowiedniki. Piotr Ogiński, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, zaprezentował też, jak w prosty i estetyczny sposób pokroić marchewki na równe części. Danie nie tylko więc idealnie smakuje, ale również bajecznie wygląda.

Bez mleka, śmietanki i cukru. Domowe, zdrowe lody zrobisz z 2 składników

Przepis na obłędną marchewkę do obiadu

Składniki:

  • 5 niewielkich marchewek
  • 1 łyżka masła
  • sok z ½ pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • natka pietruszki

Przygotowanie doskonałej marchewki do obiadu krok po kroku

Przygotuj warzywa na marchewkę do obiadu. W tym celu obierz je i opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pod skosem odkrajaj z nich niewielkie, trójkątne kawałki. Końcówki marchewek usuń.

Pokrojone marchewki wrzuć do sporego garnka. Zalej je letnią wodą w takiej ilości, aby jedynie delikatnie przykryła warzywa. Dodaj sok z pomarańczy, masło, sól oraz cukier. Zawartość garnka wstaw na kuchenkę, wymieszaj i gotuj do momentu, aż niemal cała woda odparuje.

Kiedy w garnku zostanie minimalna ilość płynu dopraw danie do smaku sokiem z cytryny. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i wymieszaj. Marchewkę do obiadu wyjmij z garnka i wyłóż na półmisek. Podawaj na gorąco do ulubionych dań mięsnych lub wegetariańskich. Ze słodkiego pomarańczowego warzywa możesz upiec wyśmienite frytki. Klasyczna surówka z marchewki powinna zawierać 1 ważny dodatek.

Źródło: YouTube @kochamgotowac