Smakosze.pl Przepisy Kucharz zdradził sposób na ekspresowe małosolne. Niepotrzebny jest słój ani zalewa
Fot. YouTube/Kocham Gotować

Kucharz zdradził sposób na ekspresowe małosolne. Niepotrzebny jest słój ani zalewa

7 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Znany na YouTubie kucharz zdradził swój szybki sposób na ogórki małosolne. Co najlepsze, nie musisz przygotowywać zalewy, a cały proces zajmie maksymalnie dobę. Koniecznie musisz wypróbować ten patent, ogórki będą gotowe raz-dwa. Koniecznie czytaj dalej, a dowiesz się, jak to zrobić.

Ogórki małosolne od kucharza z Internetu

Nie czekaj na sezon ogórków małosolnych, tylko zrób je już teraz. Jest to możliwe dzięki metodzie znanego kucharza , który swój przepis przedstawił na kanale Kocham Gotować . Nie musisz mieć nawet słoja do robienia ogórków.

Poznaj ten niezwykły przepis i zaskocz domowników. Będą zdziwieni, że już teraz mają okazję zjeść pyszne ogórki małosolne. Poniżej znajdziesz listę potrzebnych składników oraz szybki przepis. Z przepisem Piotra Ogińskiego na pewno się uda.

ogórki.jpg
Fot. YouTube/Kocham Gotować
Rodzina cały czas prosi mnie o to ciasto. Robi się je błyskawicznie i bez piekarnika

Nie tylko ogórki

Do przygotowania będziesz potrzebować przede wszystkim świeżych i dobrej jakości ogórków. To najważniejszy składnik, dlatego zadbaj, aby były doskonałe.  Oprócz produktów spożywczych, które znajdziesz na liście poniżej, będziesz potrzebowała także szczelnie zamykany woreczek foliowy.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 czubate łyżeczki soli kamiennej
  • 1 gałązka kopru
  • 8 liści lubczyku
  • kawałek chrzanu

Szybki przepis na ogórki małosolne

Ogórki dokładnie umyj i wyszoruj. Najlepiej będzie, jeżeli zostawisz je do namoczenia na około 3 minuty. Następnie odetnij końcówki ogórków i przełóż je do dużej miski.

Zasyp warzywa solą oraz dodaj obrany i rozgnieciony czosnek. Chrzan obierz i pokrój w cienkie plastry, a następnie dodaj je do miski. Na koniec wsyp koper oraz liście lubczyku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Następnie przełóż ogórki z dodatkami do foliowego, szczelnie zamykanego woreczka. Woreczek zamknij, a następnie odłóż na 24 godziny. Tylko nie chowaj go do lodówki. Mają przebywać w temperaturze pokojowej. Sprawdź patent na mizerię oraz poznaj przepis na pyzy z 1871 roku .

małosolen w worku.jpg
Fot. YouTube/Kocham Gotować
Na tym mięsie ugotujesz najsmaczniejszy rosół. Tylko nieliczni o nim pamiętają
To mój ulubiony patent na mizerię. Z tym dodatkiem smakuje 100 razy lepiej, mało kto o nim pamięta
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy