To mój ulubiony patent na mizerię. Z tym dodatkiem smakuje 100 razy lepiej, mało kto o nim pamięta
Jak wiadomo, mizerię można jadać w dwóch wariantach: na słono albo na słodko. Miłośnicy słodkiej mizerii zarzucają, że wytrawna wersja jest nazbyt mdła. Kiedy spróbują wariantu przyprawionego jak w tym przepisie, szybko zmienią zdanie.
Nie-nędzna mizeria
Jak na ironię, surówka z ogórka i śmietany nazwana została łacińskim słowem, które oznacza nędzę lub ubóstwo. Choć dziś nie mamy sezonów głodowania na przednówku, mizeria trzyma się mocno, bo to po prostu pyszny dodatek do posiłku.
Jednak nie znaczy to, że nie można jej poprawić. Na przykład inspirując się greckim krewniakiem mizerii – tzatziki. Ten sos jogurtowy nabiera wyrazistości od prostego dodatku: czosnku.
Najlepsze gołąbki zrobisz nawet bez zawijania. Ten przepis to hit w moim domuOgórki z czosnkiem
Dodanie czosnku do mizerii nie uczyni z niej oczywiście greckiego sosu. Grecy zamiast śmietany używają gęstego jogurtu, a ogórki w ich wersji przyprawione są miętą. Nasza mizeria tymczasem pozostaje surówką z ogórków.
Składniki
- 2 ogórki gruntowe lub jeden długi
- 100 ml śmietany 12%
- 100 ml jogurtu greckiego
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 gałązki koperku
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- Sól, biały pieprz
Sałatka z ogórków ze śmietaną
Ogórki kroimy na cieniuteńkie plasterki, najlepiej przy użyciu szatkownicy. Plasterki zasypujemy solą i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Ogórek puści sok. Przed wymieszaniem go ze śmietaną i jogurtem, dokładnie odciskamy go z soku na sitku – można przygotować na jego bazie wytrawną lemoniadę.
Ogórka, śmietanę, jogurt łączymy w miseczce. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Przyprawiamy pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Solimy ostrożnie po spróbowaniu, bo ogórek może być już dostatecznie słony. Sos będzie przegryzał się z czosnkiem i jeśli postoi kilka godzin w lodówce, nabierze wyrazistości. Sprawdź też, jak sprawić, by kluski nie sklejały się w garnku i jak wybrać olej do tatara.