Na tym mięsie ugotujesz najsmaczniejszy rosół. Tylko nieliczni o nim pamiętają
![miska rosołu](https://images.iberion.media/images/1920/rosol1_1dd25778eb.jpg)
Pewnie dwie najczęściej spotykane odmiany rosołu to ta czysto drobiowa oraz ta z wołowiną. I choć wiemy, że paleta możliwości jest dużo szersza, rzadko wychodzimy poza tę rosołową strefę komfortu. A niektórych możliwości naprawdę warto spróbować.
Rosół w niecodziennym wydaniu
Rosół można zrobić na różnych mięsach. Tym razem warto sięgnąć po bardziej niecodzienny produkt. Wśród licznych mięs, które nie cieszą się dostateczną popularnością, są serca. Nie można w pełni nazwać ich podrobami, serce to w końcu mięsień. Zaliczają się jednak do tzw. piątej ćwiartki.
Piąta ćwiartka to bardzo specyficzna grupa produktów. Jej nazwa sugeruje, że grupuje składniki niższej jakości. A jednak odpowiednio potraktowane, zmieniają się one w przysmaki, z którymi polędwice i schaby nie zawsze mogą się równać.
![rosół z podrobami](https://images.iberion.media/images/origin/rosol2_62cffbb46c.jpg)
Rosół z drobiowych serc
Dlatego warto zwrócić uwagę na drobiowe serca jako bazę rosołową – wysokiej jakości, ale w niskiej cenie. Mogą być oczywiście częścią bogatszej mieszanki rosołowych mięs, ale tu przedstawiamy przepis na rosół oparty wyłącznie na niej.
Składniki
- ½ kg serc kurczęcych
- 3 marchewki
- 2 małe pietruszki
- Kawałek selera
- Biała część małego pora
- Mała cebula
- Mały pęczek natki pietruszki
- Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
- Sól, pieprz
Mięso z piątej ćwiartki na rosół
Serduszka drobiowe dokładnie płuczemy. Oczyszczanie ich polega na odkrojeniu górnej części, z której wystają żyłki. Marchewki i pietruszki kroimy na mniejsze odcinki, a każdy przekrawamy wzdłuż na połówki. Warzywa i mięso umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą.
Do garnka dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe i 7-8 ziaren pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na minimalnej mocy palnika przez ok. godzinę. Pod koniec gotowania przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wypróbuj też przepisy na gołąbki bez zawijania i mizerię z często pomijanym, fantastycznym dodatkiem.
![serca drobiowe](https://images.iberion.media/images/origin/rosol3_9fb352706b.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T100216_004_9b7e5b0ae5.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![przekąska](https://images.iberion.media/images/origin/przekaska_937ac30d7e.jpg)
![zapiekane gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki1_8b07c5554b.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![ugniatanie ziemniaków](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_bc9d5a01e9.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)