Kudłate kluski od Heni to legenda. Rodzina będzie błagać o dokładki
Zapomnij o zwykłych kopytkach czy pyzach i poznaj przepis Heni Foks. Ta znana autorka przepisów pokazała, jak zrobić jej ulubione kluski ziemniaczane. Danie, choć proste, nie ma sobie równych. Zrób, a zakochasz się w tym smaku.
Nietypowe kluski ziemniaczane
Kluski z ziemniaków nie są w naszej tradycyjnej kuchni niczym nowym. Od dziecka jesteśmy przecież karmieni pyzami, kluskami śląskimi czy kopytkami, więc naprawdę trudno zaskoczyć nas nowym daniem z tej kategorii. Cudu dokonała Henia Foks, domorosła autorka przepisów kulinarnych, którymi dzieli się na platformie YouTube. Kucharka udostępniła przepis, w którym pokazuje, jak zrobić kudłate klaski.
Mało kto je zna, a jak mówi Foks, te kluski są ulubionym daniem z jej dzieciństwa. Przygotowanie dania nie jest zbyt trudne, a w dodatku zrobisz je naprawdę szybko, więc nie zastanawiaj się ani chwili dłużej i podaj je na dzisiejszy obiad .

Kluski z ziemniaków i kilku dodatków
Kudłate kluski z przepisu Foks są nie tylko smaczne, ale też tanie w przygotowaniu. Powstają z dosłownie kilku składników, wśród których najważniejsze są ziemniaki. Oprócz nich potrzebna będzie także mąka oraz produkty, które nadadzą daniu odpowiednią konsystencję oraz smak. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się sprawdzając poniższą listę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 3 duże ziemniaki
- ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól

Przepis na kudłate kluski
Obrane ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Zalej wodą, przypraw solą i ugotuj do miękkości. Ugotowane warzywo zmiel w maszynce i przełóż do miski. Wsyp mąkę i wbij jajko. Dodaj także trzy ziemniaki starte na małych oczkach tarki. Całość przypraw solą.
Składniki dokładnie wymieszaj. Powstała masa powinna być jednolita. W garnku zagotuj wodę. Z masy uformuj kluski w kształcie kulek o średnicy około 2-3 centymetrów. Gotuj je partiami przez około 10 minut. Kudłate kluski podawaj z podsmażoną cebulą i boczkiem.
Sprawdź także przepis na danie, które warto podać na kolację oraz dowiedz się, dlaczego menu szkolnych stołówek stało się tematem dyskusji .
