Smakosze.pl Przepisy Kudłate kluski od Heni to legenda. Rodzina będzie błagać o dokładki
fot. You Tube/ Henia Foks

Kudłate kluski od Heni to legenda. Rodzina będzie błagać o dokładki

26 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o zwykłych kopytkach czy pyzach i poznaj przepis Heni Foks. Ta znana autorka przepisów pokazała, jak zrobić jej ulubione kluski ziemniaczane. Danie, choć proste, nie ma sobie równych. Zrób, a zakochasz się w tym smaku.

Nietypowe kluski ziemniaczane

Kluski z ziemniaków nie są w naszej tradycyjnej kuchni niczym nowym. Od dziecka jesteśmy przecież karmieni pyzami, kluskami śląskimi czy kopytkami, więc naprawdę trudno zaskoczyć nas nowym daniem z tej kategorii. Cudu dokonała Henia Foks, domorosła autorka przepisów kulinarnych, którymi dzieli się na platformie YouTube. Kucharka udostępniła przepis, w którym pokazuje, jak zrobić kudłate klaski.

Mało kto je zna, a jak mówi Foks, te kluski są ulubionym daniem z jej dzieciństwa. Przygotowanie dania nie jest zbyt trudne, a w dodatku zrobisz je naprawdę szybko, więc nie zastanawiaj się ani chwili dłużej i podaj je na dzisiejszy obiad .

masa na kluski.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Biały nalot na ogórkach kiszonych ma niebagatelne znaczenie

Kluski z ziemniaków i kilku dodatków

Kudłate kluski z przepisu Foks są nie tylko smaczne, ale też tanie w przygotowaniu. Powstają z dosłownie kilku składników, wśród których najważniejsze są ziemniaki. Oprócz nich potrzebna będzie także mąka oraz produkty, które nadadzą daniu odpowiednią konsystencję oraz smak. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się sprawdzając poniższą listę.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 3 duże ziemniaki
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
kluski.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks

Przepis na kudłate kluski

Obrane ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Zalej wodą, przypraw solą i ugotuj do miękkości. Ugotowane warzywo zmiel w maszynce i przełóż do miski. Wsyp mąkę i wbij jajko. Dodaj także trzy ziemniaki starte na małych oczkach tarki. Całość przypraw solą.

Składniki dokładnie wymieszaj. Powstała masa powinna być jednolita. W garnku zagotuj wodę. Z masy uformuj kluski w kształcie kulek o średnicy około 2-3 centymetrów. Gotuj je partiami przez około 10 minut. Kudłate kluski podawaj z podsmażoną cebulą i boczkiem.

Sprawdź także przepis na danie, które warto podać na kolację oraz dowiedz się, dlaczego menu szkolnych stołówek stało się tematem dyskusji .

kluski z cebulą.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Nikt nie robi takich gołąbków, jak Okrasa. Ten farsz to mistrzostwo świata
Pakuję ziemniaki do słoika i wlewam coca-colę. Ten patent zasługuje na mistrzostwo świata
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy