Ogórki kiszone z białym nalotem można jeść?
vivoo, Getty Images

Biały nalot na ogórkach kiszonych ma niebagatelne znaczenie

Ogórki kiszone są produktem, który wielu ludziom sprawia spore kłopoty. Jeśli ktoś decyduje się na samodzielnie przygotowanie tego specjału, musi liczyć się z długim oczekiwaniem. Jeśli w międzyczasie zauważysz na ogórkach biały nalot - nie przejmuj się, ponieważ są to jedynie zdrowe kultury bakterii.

Ogórki kiszone są skarbnicą wartości odżywczych, których w żaden inny sposób nie moglibyśmy dostarczyć. Jeśli lubujesz się w przygotowywaniu ich samodzielnie, z pewnością zauważyłeś biały nalot. Czy jest on w jakiś sposób groźny?

W żadnym wypadku. Biały nalot jest najzwyklejszym filmem bakteryjnym, który pojawia się na powierzchni niektórych partii kiszonych ogórków. Nie jest szkodliwy - pokazuje jedynie, że kiszonka żyje, a mikroorganizmy w niej żyjące są zadowolone.

Ogórki kiszone z białym nalotem

Kiszenie odbywa się przy pomocy bakterii kwasu mlekowego. Jest to nic innego jak fermentacja, a bakterie zamieniają cukier z produktów w kwas mlekowy. Jest to kluczowa substancja, która pozwala zachować świeżość przetworu na dłuższy czas.

Kwas mlekowy zakwasza bowiem zawartość słoika, co uniemożliwia rozwój niechcianych i szkodliwych grzybów oraz bakterii. Jeśli jednak zauważysz na powierzchni słoika biały kożuch, strzeż się. Nie jest on tym samym, co nalot na ogórkach.

Wskazówki dotyczące używania ważnej funkcji w piekarnikuWskazówki dotyczące używania ważnej funkcji w piekarnikuCzytaj dalej

Kożuch może oznaczać, że zawartość słoika uległa zepsuciu bądź infekcji. Jeśli przy okazji z pojemnika wydobywa się nieprzyjemny, stęchły zapach, ogórki są miękkie i zachowują się jak gąbka pod naporem palców - istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie nadają się do spożycia.

Wyrzucanie ogórków z białym nalotem na skórce jest błędem. Jest on bowiem probiotykiem, który wzmacnia i usprawnia trawienie, a także pozytywnie oddziałuje na florę bakteryjną układu pokarmowego. Im więcej się ich je, tym jelita są zdrowsze i w lepszej kondycji.

Chcesz poznać więcej porad i ciekawostek, które sprawią, że kuchenna praca w domu stanie się czystą przyjemnością? Zerknij na ten artykuł, z którego dowiesz się jak zrobić lekki i puszysty biszkopt. Zajrzyj do tego tekstu, w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę.

Dlaczego warto jeść kiszeniaki?

Jak czytamy na portalu haps.pl, ogórki zawierają sporo błonnika, który usprawnia metabolizm, zapobiega zaparciom, cukrzycy i nadwadze, a do tego chroni przed nowotworami układu pokarmowego oraz wspiera układ krążenia. Jeden ogórek dziennie jest z tego powodu wskazany praktycznie dla wszystkich.

Ogórki kiszone pełne są także potasu, sodu oraz witaminy K. Ich kaloryczność jest wyjątkowo niewielka, więc można zajadać się nimi bez ryzyka przybrania na wadze. Z tego powodu stanowią doskonałą przekąskę, ratującą pomiędzy posiłkami.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł