Smakosze.pl Przepisy Kultowa sałatka gyros jest hitem sylwestra. Klasyczny przepis bije na głowę wszystkie inne
fot. youtube.com/kulinarneprzygody

Kultowa sałatka gyros jest hitem sylwestra. Klasyczny przepis bije na głowę wszystkie inne

30 grudnia 2024

Oto jeden z najlepszych i najpewniejszych przepisów na tradycyjną już na naszych stołach – choć obecną od bardzo niedawna – sałatkę warstwową. To danie na zimno o okazałej prezencji sprawdza się świetnie na nieformalnych imprezach. Warto rozważyć ją w sylwestra.

Sałatka gyros na sylwestra

Sałatka gyros jest w Polsce rzeczywiście kultowa. Na przestrzeni ostatnich dwóch dekad, kiedy spopularyzowały się kebaby , nasza kuchnia przesiąknęła ich smakiem. Dziś każdy szanujący się producent przypraw ma w ofercie swój miks tych smaków.

Dziś więc używamy naszej ulubionej by przyrządzić prostą, ale sycącą sałatkę. Jej podstawą jest kurczak i warzywa, które często spotykamy w kebabach i gyrosach. Nasze danie jest z łagodnym sosem, można jednak pokusić się o ostry, dodając jakąś formę ostrej pasty paprykowej do jogurtowego sosu.

marynowanie kurczaka
fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Weź brzoskwinie z puszki, ułóż je na cieście francuskim i włóż do piekarnika. To przepis na medal

Prosty gyros z kurczaka

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarne Przygody. Nasza wersja pozostaje bardziej wierna autentycznemu gyrosowi, można jednak wzbogacić ją o kukurydzę z puszki i ogórki konserwowe , jak robi to autorka kanału.

Składniki

  • ½ kg piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 200 g małych pomidorków
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • Opcjonalnie: ostra pasta paprykowa
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ małej kapusty pekińskiej
  • Przyprawa gyros
  • Sól, pieprz

Gyros na sylwestra

Pierś kurczaka czyścimy i kroimy na małe kawałki. Zasypujemy go przyprawą gyros . Jeśli ta nie jest słona, dodatkowo solimy. Nacieramy mięso i odstawiamy na 20 minut.

Pomidorki przekrawamy na pół, ogórki kiszone kroimy wzdłuż, a następnie w półplasterki. Kapustę pekińską drobno szatkujemy, a czerwoną cebulę kroimy w pióra. Paprykę dzielimy na małe kostki.

Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju , aż będzie złocisty z obu stron. W miseczce mieszamy jogurt, majonez i ewentualnie ostrą pastę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Odstawiamy na chwilę na bok.

Na dno dużej szklanej miski wykładamy kurczaka i zasypujemy warstwą czerwonej cebuli. Przykrywamy kapusty pekińskiej i posypujemy papryką. Tę warstwę dokładnie wyrównujemy.

Na kapustę układamy sos czosnkowy. Przykrywamy wszystko warstwą pomidorków i ogórków kiszonych. Odstawiamy sałatkę gyros do lodówki na kilka godzin , a przed przyjściem gości stawiamy na stół.

Wypróbuj też przepisy na pastę jajeczną z tuńczykiem i niezwykłe kotlety schabowe .

kurczak do sałatki
fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Jutro Dino zmienia godziny otwarcia. Trzeba się śpieszyć, szansa na hity za bezcen
Kroję schab na plastry i dodaję ten proszek. To najlepsze kotlety, jakie w życiu jadłem
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy