Zawsze dodaję ten składnik do pasty w tuńczyka i jajek. Sprawdzi się na śniadanie i na poczęstunek w sylwestra
Efektem tego ekspresowego przepisu jest doskonała pasta jajeczna z dodatkiem tuńczyka – lub, jak kto woli, pasta tuńczykowa z jajkiem. Jak by nie było, jest to świetny dodatek do kanapek i pyszna, szybka przekąska.
Pasta na śniadanie
Jest wiele doskonałych potraw na śniadanie, jakie można przyrządzić z jajek. Dlatego przygotowywanie pasty wydaje się czasem niepotrzebne – można przecież usmażyć świetną jajecznicę. Jednak w połączeniu z kilkoma prostymi dodatkami jajka zyskują tyle, że warto podjąć tę odrobinę dodatkowego wysiłku.
Prócz zastosowań śniadaniowych (w tym do kanapek na drugie śniadanie, na wynos) pasta taka idealnie odnajdzie się na imprezowym stole. Warto zachować ten przepis na nieformalną świąteczną okazję, taką jak sylwester. Wymaga mało pracy, którą w dodatku można wykonać zawczasu, a efekt zachwyci gości.
Za tyle możesz kupić duża kostkę masła. Konkurencja dla Lidla i BiedronkiPasta jajeczna z tuńczykiem
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia Pyszności. Autorka proponuje tam podobną pastę, ale na bazie samego majonezu. Wielu przyklaśnie temu pomysłowi, ale osoby biegle liczące kalorie wiedzą, że dla konsystencji pasty dobry jest skyr lub jogurt grecki, a dodatek majonezu – raczej dla smaku.
Składniki
- 1 puszka tuńczyka
- 1-2 ogórki kiszone
- 4 jajka
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- Opcjonalnie: 1-2 łyżki majonezu
- Sól, pieprz
Pasta tuńczykowo-jajeczna
Tuńczyka z puszki wyrzucamy na sitko i odstawiamy do odcieknięcia. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Koperek drobno siekamy.
Ogórka przekrawamy wzdłuż na ćwiartki. Jeśli gniazda nasienne są wodniste i miękkie, wykrawamy je. Ogórki kroimy w drobną kostkę.
W misce widelcem rozgniatamy jajka. Dodajemy tuńczyka, koperek, jogurt i ew. majonez. Mieszamy składniki, by powstała jednolita masa. Dodajemy pokrojonego ogórka i jeszcze raz siekamy.
Pastę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Aby była ona odpowiednio kremowa, może być potrzebne nieco więcej jogurtu lub majonezu. Pastę po przyrządzeniu przechowujemy w lodówce.
Wypróbuj też przepisy na ciasto plaster miodu i syrop z liści laurowych.