Zrobiłem na próbę ciasto z galaretką od Ani. „Królowa Śniegu” jest hitem w moim domu
Chcesz przygotować deser, który zachwyci rodzinę, ale nie możesz zdecydować, który wybrać? Podpowiemy ci, że warto skusić na ciasto Królowa Śniegu z galaretką. Poznaj przepis na ten przysmak, a przygotujesz go w łatwy i szybki sposób.
Ciasto z niebieską galaretką zachwyci każdego
Przygotowanie ciasta, które zachwyci wszystkich domowników, wcale nie jest rzeczą łatwą. Na całe szczęście istnieją przepisy takie, jak ten, który umieściliśmy w dalszej części tekstu. Przygotowane według niego ciasto z galaretką każdemu przypadnie do gustu, a co więcej poproszą cię o dokładkę.
Sposób na słodką przekąskę podpatrzyliśmy u Annie Ka na YouTube. Koniecznie wypróbuj recepturę, a przekonasz się, że dla tego smaku warto było poświęcić czas na przygotowania. Szczegóły znajdziesz w dalszej części tekstu. To ciasto z galaretką smakuje jak marzenie.
Jedna z najzdrowszych ryb i do tego smaczniejsza niż dorsz. Teraz jest w promocjiZ czego składa się ciastko z galaretką?
Olbrzymią zaletą ciasta jest to, że pomimo wielu potrzebnych składników, można przygotować je za małe pieniądze. Niezbędne będą produkty na biszkopt, jak i na krem, piankę oraz galaretkę. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.
Przepis i zdjęcia ilustrujące przygotowanie ciasta, pochodzą z kanału Annie Ka, który znajdziesz na platformie YouTube.
Składniki:
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 80 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżki oleju
- ½ łyżki octu
- 4 opakowania niebieskiej galaretki
- 500 g niesłodzonego zagęszczonego mleka
- 1 szklanka gorącej wody
- 500 ml + 200 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie przezroczystej galaretki
- 2 + 2 łyżeczki cukru pudru
- ¾ szklanki gorącej wody
- 3 ½ szklanki gorącej wody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przepis na ciasto Królowa Śniego
Przygotowanie deseru rozpocznij od wyrobienia ciasta na biszkopt. Do miski wbij cztery białka i wsyp pół szklanki cukru. Ubij składniki, aby powstała gęsta pianka. Następnie dodaj żółtka, obie mąki, proszek do pieczenia oraz wlej ocet, olej. Składniki wymieszaj na jednolite i gładkie ciasto. Spód blachy przykryj papierem do pieczenia, a następnie wyłóż na niego ciasto i równomiernie rozprowadź. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz w nim biszkopt przez 20 minut.
Do garnka wsyp zawartość dwóch opakowań niebieskiej galaretki i zalej je szklanką gorącej wody. Wymieszaj składniki. Do miski przelej zagęszczone mleko i za pomocą miksera ubij je. Kiedy zgęstnieje, wlej rozpuszczone galaretki i wymieszaj. Niebieską piankę wyłóż na biszkopt.
Do garnka wlej ¾ szklanki gorącej wody i rozpuść w niej przezroczystą galaretkę. Za pomocą miksera ubij śmietankę wraz z dwoma łyżkami cukru pudru na gładki krem. Następnie połącz krem z galaretką. Powstałą masę wyłóż na niebieską piankę i równomiernie rozprowadź.
Do garnka wlej 3 ½ szklanki gorącej wody. Wsyp do niego dwie niebieskie galaretki, wymieszaj składniki i pozostaw je do wystygnięcia. Galaretkę wylej na wierzch ciasta i pozostaw do zastygnięcia. Na koniec przygotuj krem ze śmietany i cukru waniliowego i udekoruj nią każdy kawałek.
Sprawdź także przepis na pieczeń doskonałą na obiad oraz zobacz, jaką zdrową rybę kupisz w Lidlu w niższej cenie.