Kroję schab na plastry i dodaję ten proszek. To najlepsze kotlety, jakie w życiu jadłem
Jak ze zwykłego mięsa wieprzowego wydobyć pełnię smaku i aromatu? Ten przepis jest jednym ze sposobów. Wystarczy łyżeczka popularnego składnika, które zazwyczaj używamy do ciast. Kotlety będą tak pyszne, jak nigdy wcześniej.
Niezwykłe kotlety schabowe
W naszym codziennym wyobrażeniu kotlety schabowe wieprzowe to jedna z najbardziej pospolitych potraw. Myśl, że można by przyrządzić je jakoś inaczej niż zazwyczaj raczej nie wywołuje w nas ciarek podniecenia. A jednak – schabowe schabowym nierówne, co zademonstruje ten przepis.
Inspirowany jest, choć dość odlegle, kuchniami Dalekiego Wschodu. Dzięki prostej sztuczce mięso zachowuje podczas smażenia wilgotność. Do tego dodajemy kotletom schabowym smaku, smażąc go dwukrotnie, za drugim razem – by go przyprawić.
Ruszyło w Biedronce z samego rana. Hity na sylwestra za bezcen, będą tłumySchab panierowany w skrobi
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Leckere Kuche. Autorzy panierują tam mięso w skrobi kukurydzianej. Równie dobrze nada się do tego podobna, a łatwiej u nas dostępna skrobia lub mąka ziemniaczana. Ciekawszą sztuczką jest posypanie schabu przed panierowaniem proszkiem do pieczenia. Obniża on pH na zewnątrz mięsa, dzięki czemu więcej wilgoci zostaje w środku. Mięso wyjdzie delikatne i cudownie kruche
Składniki
- ¾ kg schabu wieprzowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka sezamu (opcjonalnie do dekoracji)
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
Kotlety schabowe z sezamem
Schab kroimy w kotlety. Można dodatkowo przeciąć je na połowy, by łatwiej było je smażyć. Kotlety rozbijamy pod folią kuchenną i nacinamy na brzegach.
W misce zalewamy mięso sosem sojowym i octem balsamicznym. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, by zalewa dobrze przeniknęła mięso. Po kilku minutach zasypujemy mięso proszkiem do pieczenia, a następnie skrobią ziemniaczaną.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy lub masło klarowane. Smażymy kotlety z obu stron, aż będą złociste. Gotowe zdejmujemy z patelni.
Na tłuszcz przeciskamy czosnek. Dodajemy miód, przyprawiamy sproszkowanym imbirem. Mieszamy składniki, by razem z tłuszczem z patelni połączyły się w rodzaj marynaty. Na patelni układamy z powrotem mięso i smażymy przez kilka minut na mocnym ogniu, często mieszając.
Po wyłączeniu palnika zasypujemy mięso sezamem i jeszcze raz mieszamy. Gotowe kotlety podajemy z sałatą i ziemniakami.
Wypróbuj też przepisy na sernik plaster miodu i surówkę z pora.