Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te gołąbki biją na głowę tradycyjną wersję. Sekret tkwi nie tylko w farszu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.01.2025 17:01

Te gołąbki biją na głowę tradycyjną wersję. Sekret tkwi nie tylko w farszu

zawijanie gołąbków
Fot. Shutterstock/Alona Cherniakhova

Wyglądają jak zwykłe gołąbki, ale kryją w sobie niezwykły wegetariański farsz. Ten doskonały, nietypowy obiad z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnych smaków, jak i kuchennych eksperymentów.

Gołąbki z kaszą jaglaną

Setki lat temu, zanim pojawiły się ziemniaki czy makarony, na naszych stołach królowała kasza. Choć o tamtej diecie nie można powiedzieć samych dobrych rzeczy, to akurat było świetne rozwiązanie.  Lekko lub wcale nie rozdrobnione nasiona rozmaitych zbóż są bardzo sycące dzięki bogactwu skrobi. Mają też o wiele bogatszy skład niż mąka, którą można by z takiego ziarna wyprodukować. Dzięki temu bogate są choćby w błonnik, białka czy mikroelementy.

Kasze są dzisiaj tanie i nawet chyba nieco pogardzane. Porzućmy jednak te wiekowe przesądy i sięgajmy po nie częściej. W końcu ich niezwykłe właściwości przydadzą nam się tak samo dzisiaj, jak przydawały się setki lat temu. Ten przepis na gołąbki z grzybami i kaszą jaglaną przypomni z łatwością, jak uniwersalnym i pysznym są produktem.

zawinięte gołąbki
fot. Canva
Zrobiłem na próbę ciasto z galaretką od Ani. „Królowa Śniegu” jest hitem w moim domu

Kasza w gołąbkach

Wegetariański farsz do gołąbków nabiera pełni smaku dzięki grzybom. W naszym przepisie używamy pieczarek i kaszy jaglanej. Można jednak eksperymentować, zwłaszcza jeśli na półce w sklepie znajdziemy np. azjatyckie grzyby shiitake.

Składniki

  • 5-10 liści kapusty włoskiej
  • 250 g kaszy jaglanej
  • 200 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 120 ml śmietanki 30%
  • Sól, pieprz

Przygotowanie wegetariańskich gołąbków

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy na bok do przestudzenia. Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy na nie cebulę, a kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż pieczarki będą miękkie, a z patelni wygotuje się woda.

W osobnym garnku zagotowujemy dużą ilość osolonej wody. Z liści kapusty wykrawamy twardy rdzeń i blanszujemy je, aż będą miękkie i elastyczne. Wyjmujemy i układamy na talerzu. Przykrywamy drugim talerzem, by nie stygły zbyt szybko.

Lekko przestudzone składniki farszu łączymy ze sobą. Przyprawiamy pieprzem i ewentualnie dosalamy. Farsz zawijamy w gołąbki.

Na patelni, na której dusiliśmy pieczarki, rozpuszczamy pozostałe masło. Kiedy przestanie się pienić, dolewamy śmietankę. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez chwilę, mieszając drewnianą łyżką. Sos zlewamy do sosjerki i polewamy nim gołąbki przed podaniem.

Wypróbuj też przepisy na proste tiramisu i najlepszą grochówkę.

gołąbki na talerzu
fot. Canva