Te gołąbki biją na głowę tradycyjną wersję. Sekret tkwi nie tylko w farszu
Wyglądają jak zwykłe gołąbki, ale kryją w sobie niezwykły wegetariański farsz. Ten doskonały, nietypowy obiad z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnych smaków, jak i kuchennych eksperymentów.
Gołąbki z kaszą jaglaną
Setki lat temu, zanim pojawiły się ziemniaki czy makarony, na naszych stołach królowała kasza. Choć o tamtej diecie nie można powiedzieć samych dobrych rzeczy, to akurat było świetne rozwiązanie. Lekko lub wcale nie rozdrobnione nasiona rozmaitych zbóż są bardzo sycące dzięki bogactwu skrobi. Mają też o wiele bogatszy skład niż mąka, którą można by z takiego ziarna wyprodukować. Dzięki temu bogate są choćby w błonnik, białka czy mikroelementy.
Kasze są dzisiaj tanie i nawet chyba nieco pogardzane. Porzućmy jednak te wiekowe przesądy i sięgajmy po nie częściej. W końcu ich niezwykłe właściwości przydadzą nam się tak samo dzisiaj, jak przydawały się setki lat temu. Ten przepis na gołąbki z grzybami i kaszą jaglaną przypomni z łatwością, jak uniwersalnym i pysznym są produktem.
Zrobiłem na próbę ciasto z galaretką od Ani. „Królowa Śniegu” jest hitem w moim domuKasza w gołąbkach
Wegetariański farsz do gołąbków nabiera pełni smaku dzięki grzybom. W naszym przepisie używamy pieczarek i kaszy jaglanej. Można jednak eksperymentować, zwłaszcza jeśli na półce w sklepie znajdziemy np. azjatyckie grzyby shiitake.
Składniki
- 5-10 liści kapusty włoskiej
- 250 g kaszy jaglanej
- 200 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 120 ml śmietanki 30%
- Sól, pieprz
Przygotowanie wegetariańskich gołąbków
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy na bok do przestudzenia. Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy na nie cebulę, a kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż pieczarki będą miękkie, a z patelni wygotuje się woda.
W osobnym garnku zagotowujemy dużą ilość osolonej wody. Z liści kapusty wykrawamy twardy rdzeń i blanszujemy je, aż będą miękkie i elastyczne. Wyjmujemy i układamy na talerzu. Przykrywamy drugim talerzem, by nie stygły zbyt szybko.
Lekko przestudzone składniki farszu łączymy ze sobą. Przyprawiamy pieprzem i ewentualnie dosalamy. Farsz zawijamy w gołąbki.
Na patelni, na której dusiliśmy pieczarki, rozpuszczamy pozostałe masło. Kiedy przestanie się pienić, dolewamy śmietankę. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez chwilę, mieszając drewnianą łyżką. Sos zlewamy do sosjerki i polewamy nim gołąbki przed podaniem.
Wypróbuj też przepisy na proste tiramisu i najlepszą grochówkę.