Żaden olej, żadna śmietana. Śledzie podaję inaczej, moja rodzina je uwielbia
Śledź po cygańsku to mniej znany, ale tradycyjny sposób na przyrządzenie tej ryby. Są pikantne, a rybno-słony smak przełamany jest umami pochodzącym z pomidorów. Choć smakują nietypowo, składają się z łatwo dostępnych składników.
Śledź po cygańsku
Choć to typowo świąteczne danie, śledziami można zajadać się na okrągło. Zwłaszcza w przedłużonym ostatnio czasie świątecznym, który kończy się dodatkowym uroczystym obiadem na Trzech Króli. Warto wtedy podać śledzia przyrządzonego w ten, mniej typowy sposób.
Śledź po cygańsku to pikantna przekąska, którą można podać jak sałatkę. Można też serwować ją w bardziej tradycyjny sposób – na półmisku do jedzenia po kawałku. W obu postaciach zaskakuje ostrym i pełnym smakiem.
Niedziele handlowe w 2025 roku. Podano konkretne datyŚledzie w pomidorowej marynacie
Pomidorowy smak tych śledzi można uzyskać, wykorzystując dowolny rodzaj sosu. Najłatwiej jednak posłużyć się po prostu ketchupem. Wybierzmy ten wysokiej jakości, z dużą zawartością pomidorów.
Składniki
- 500 g filetów śledziowych typu matjas
- 150 g ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 czerwone cebule
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe
- 1 mała papryczka chili
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Przyprawy: cukier, sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Cygańska sałatka śledziowa
Śledzie namaczamy w mleku lub wodzie, przez czas uzależniony od tego, jak mocno są zasolone. Po wyjęciu opłukujemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Dzielimy je na kawałki o szerokości 2-3 cm.
Cebulę i ogórki kroimy w półplasterki. Chili siekamy. Składniki marynaty razem z papryczką mieszamy w miseczce. Przyprawiamy do smaku.
Wszystkie składniki wkładamy do miseczki, zalewamy sosem i mieszamy jak sałatkę. Najlepiej następnie przełożyć je do słoika do zamarynowania. Po upływie nocy będą gotowe.
Wypróbuj też przepisy na doskonałe, puszyste naleśniki i domowy ser z jogurtu.