Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden olej, żadna śmietana. Śledzie podaję inaczej, moja rodzina je uwielbia
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.01.2025 19:07

Żaden olej, żadna śmietana. Śledzie podaję inaczej, moja rodzina je uwielbia

śledzie w miseczce
Fot. Shutterstock/Arkadiusz Fajer

Śledź po cygańsku to mniej znany, ale tradycyjny sposób na przyrządzenie tej ryby. Są pikantne, a rybno-słony smak przełamany jest umami pochodzącym z pomidorów. Choć smakują nietypowo, składają się z łatwo dostępnych składników.

Śledź po cygańsku

Choć to typowo świąteczne danie, śledziami można zajadać się na okrągło. Zwłaszcza w przedłużonym ostatnio czasie świątecznym, który kończy się dodatkowym uroczystym obiadem na Trzech Króli. Warto wtedy podać śledzia przyrządzonego w ten, mniej typowy sposób.

Śledź po cygańsku to pikantna przekąska, którą można podać jak sałatkę. Można też serwować ją w bardziej tradycyjny sposób – na półmisku do jedzenia po kawałku. W obu postaciach zaskakuje ostrym i pełnym smakiem.

filety śledziowe
fot. Canva
Niedziele handlowe w 2025 roku. Podano konkretne daty

Śledzie w pomidorowej marynacie

Pomidorowy smak tych śledzi można uzyskać, wykorzystując dowolny rodzaj sosu. Najłatwiej jednak posłużyć się po prostu ketchupem. Wybierzmy ten wysokiej jakości, z dużą zawartością pomidorów.

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych typu matjas
  • 150 g ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Przyprawy: cukier, sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Cygańska sałatka śledziowa

Śledzie namaczamy w mleku lub wodzie, przez czas uzależniony od tego, jak mocno są zasolone. Po wyjęciu opłukujemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Dzielimy je na kawałki o szerokości 2-3 cm.

Cebulę i ogórki kroimy w półplasterki. Chili siekamy. Składniki marynaty razem z papryczką mieszamy w miseczce. Przyprawiamy do smaku.

Wszystkie składniki wkładamy do miseczki, zalewamy sosem i mieszamy jak sałatkę. Najlepiej następnie przełożyć je do słoika do zamarynowania. Po upływie nocy będą gotowe.

Wypróbuj też przepisy na doskonałe, puszyste naleśniki i domowy ser z jogurtu.

śledzie w pomidorach
fot. Canva