Smakosze.pl Przepisy Kup sezam, resztę składników masz w kuchni przed Wigilią. Świąteczna chałwa nie ma sobie równych
Fot. Shutterstock/Africa Studio

Kup sezam, resztę składników masz w kuchni przed Wigilią. Świąteczna chałwa nie ma sobie równych

23 grudnia 2024

Jest wiele sposobów na chałwę. Ale ta sezamowa ze świątecznymi dodatkami należy do najlepszych deserów w swojej klasie. Sprawdzi się idealnie na zakończenie wigilijnej kolacji albo deser po świątecznym obiedzie.

Domowa chałwa sezamowa

Jedną z (wielu) świątecznych mocy jest to, jak zmieniają nasze kulinarne preferencje. Na codzień jadamy dzisiaj przeważnie współczesne cukierki i batoniki z półek sklepowych. Ale w święta szukamy tradycyjnych, domowych słodyczy o niestandardowych smakach.

Przypominamy sobie wiec także o chałwie . Oleiste wafelki z pestek lub nasion o miodu były kiedyś niezwykle popularne. Dziś chałwę da się kupić w kilku podstawowych wariantach. Ale dopiero ta domowa jest naprawdę pyszna i satysfakcjonująca .

pokrojona chałwa
fot. Canva
Najlepsza ryba do ryby po grecku. Soczysta i 100 razy lepsza niż dorsz

Chałwa na Boże Narodzenie

Aby przygotować chałwę , potrzebujemy w pierwszej kolejności jakichś nasion lub orzechów . Nada się większość z nich i tam, gdzie deser ten jest wciąż dobrze zakorzeniony, używa się wielu – choćby słonecznika czy pistacji . Dla nas najpopularniejszą chałwą jest sezamowa i taką właśnie przygotowujemy, dodając do niej charakterystyczne dla świąt dodatki.

Składniki

  • 2 szklanki sezamu
  • 50 ml płynnego miodu
  • 4 suszone śliwki
  • 1 mała garść suszonej żurawiny
  • ½ łyżeczki cynamonu

Chałwa świąteczna

Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu. Wysypujemy na nią sezam i, mieszając, podgrzewamy przez 2-3 minuty . Nie czekamy, aż stanie się brązowy, tylko od razu zrzucamy go na talerz do przestudzenia.

Żurawinę przekrawamy na połówki (mniejsze owoce można zostawić w całości. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, by miały podobny rozmiar jak żurawina.

Sezam wrzucamy do dzbanka blendera. Miksujemy, aż zmieni się w kleistą masę . Dodajemy miód i cynamon i mieszamy blenderem, aż składniki będą dobrze połączone.

Chałwę wyjmujemy do miski, dodajemy owoce i mieszamy, by były dobrze rozprowadzone. Chałwę wykładamy do keksówki wyłożonej papierem lub folią kuchenną. Uciskamy i odstawiamy do lodówki do stężenia .

Wypróbuj też przepisy na doskonały sernik i uszka do barszczu .

chałwa na desce
fot. Canva
Ten sklep rozdaje przed Świętami vouchery na zakupy. Są dwa warunki
Rozłóż na masie serowej i wstaw do piekarnika. Rodzina będzie prosić o przepis
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy