Łaciaty sernik siostry Anastazji. Wygląda i smakuje lepiej niż z cukierni
Siostra Anastazja podała sprawdzony przepis na sernik. Ciasto wyróżnia się wyjątkowym wyglądem. Biało-czarne łaty sprawiają, że deser zaczynamy wręcz zajadać oczami. Piorunujący efekt daje wymieszanie jasnej i ciemnej masy.
Sernik siostry Anastazji jest inny, niż wszystkie
Bajeczny sernik siostry Anastazji może przygotować każdy. Potrzeba do tego zaledwie kilku podstawowych produktów. Przygotuj dwa rodzaje ciasta, wymieszaj je lekko i upiecz. Wyśmienitym deserem będą zajadać się wszyscy domownicy.
Przepis na łaciaty sernik siostry Anastazji
Składniki na ciasto kakaowe:
- 125 g masła
- 250 ml mleka
- 30 g kakao
- 60 g cukru
- 260 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
Składniki na masę serową:
- 1 kg mielonego twarogu sernikowego
- 50 g masła
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 40 g budyniu waniliowego
- 4 krople aromatu waniliowego
Doskonały sernik siostry Anastazji krok po kroku
Przygotuj ciemne ciasto na sernik . Masło włóż do garnuszka, dodaj do niego mleko, cukier i kakao. Składniki podgrzej i wymieszaj, aż utworzą gładką masę . Odstaw ją do ostudzenia.
Do czekoladowej masy dodaj przesianą mąkę . Dołóż też proszek do pieczenia i żółtka jaj, z białek ubij pianę . Całość miksuj, żeby składniki dobrze się połączyły . Na koniec wymieszaj je delikatnie drewnianą łyżką z ubitymi białkami .
Masę serową do sernika zrób z twarogu, żółtek, masła, cukru, mąki i budyniu . Wszystkie te składniki zmiksuj w dużej misce. W oddzielnym naczyniu przygotuj pianę z białek, dodaj ją do reszty i wymieszaj łyżką.
Blaszkę do pieczenia sernika wyłóż papierem . Na zmianę wlewaj do niej niewielkie porcje ciemnego ciasta i masy serowej . Uzyskany łaciaty sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz ok. 60 minut . Ciasto jest gotowe, kiedy wbity weń drewniany patyczek wychodzi całkowicie suchy . Sernik bez użycia sera potrafi zrobić tylko Lewandowska . Magda Gessler zna sprawdzoną recepturą na klasyczną wersję deseru .
Źródło: smaker