Smakosze.pl Przepisy Łaciaty sernik siostry Anastazji. Wygląda i smakuje lepiej niż z cukierni
Canva / A_Lein ; screen z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM

Łaciaty sernik siostry Anastazji. Wygląda i smakuje lepiej niż z cukierni

5 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Siostra Anastazja podała sprawdzony przepis na sernik. Ciasto wyróżnia się wyjątkowym wyglądem. Biało-czarne łaty sprawiają, że deser zaczynamy wręcz zajadać oczami. Piorunujący efekt daje wymieszanie jasnej i ciemnej masy.

Sernik siostry Anastazji jest inny, niż wszystkie

Bajeczny sernik siostry Anastazji może przygotować każdy. Potrzeba do tego zaledwie kilku podstawowych produktów. Przygotuj dwa rodzaje ciasta, wymieszaj je lekko i upiecz. Wyśmienitym deserem będą zajadać się wszyscy domownicy.

Masz w domu ten produkt? Nie jedz go, jest niebezpieczny dla zdrowia

Przepis na łaciaty sernik siostry Anastazji

Składniki na ciasto kakaowe:

  • 125 g masła
  • 250 ml mleka
  • 30 g kakao
  • 60 g cukru
  • 260 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka

Składniki na masę serową:

  • 1 kg mielonego twarogu sernikowego
  • 50 g masła
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 4 krople aromatu waniliowego

Doskonały sernik siostry Anastazji krok po kroku

Przygotuj ciemne ciasto na sernik . Masło włóż do garnuszka, dodaj do niego mleko, cukier i kakao. Składniki podgrzej i wymieszaj, aż utworzą gładką masę . Odstaw ją do ostudzenia.

Do czekoladowej masy dodaj przesianą mąkę . Dołóż też proszek do pieczenia i żółtka jaj, z białek ubij pianę . Całość miksuj, żeby składniki dobrze się połączyły . Na koniec wymieszaj je delikatnie drewnianą łyżką z ubitymi białkami .

Masę serową do sernika zrób z twarogu, żółtek, masła, cukru, mąki i budyniu . Wszystkie te składniki zmiksuj w dużej misce. W oddzielnym naczyniu przygotuj pianę z białek, dodaj ją do reszty i wymieszaj łyżką.

Blaszkę do pieczenia sernika wyłóż papierem . Na zmianę wlewaj do niej niewielkie porcje ciemnego ciasta i masy serowej . Uzyskany łaciaty sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz ok. 60 minut . Ciasto jest gotowe, kiedy wbity weń drewniany patyczek wychodzi całkowicie suchy . Sernik bez użycia sera potrafi zrobić tylko Lewandowska . Magda Gessler zna sprawdzoną recepturą na klasyczną wersję deseru .

elegancki sernik.png
Canva / Getty Images

Źródło: smaker

Co dodać do pasztetu, by nie wyszedł suchy? Kluczowy jest ten składnik
Wyszło na jaw, co wyprawiają klienci w Biedronce, gdy obsługa nie patrzy. To nie mieści się w głowie
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy