Sernik last minute od Magdy Gessler. Spokojnie zrobisz na ostatnią chwilę
Magda Gessler podzieliła się patentem na świąteczny sernik. Ten prosty wypiek zawsze się udaje. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy, zaś smak dorówna wyrobom najlepszych cukierni.
Sekretem udanego sernika Magdy Gessler jest odpowiednie przygotowanie masy na ciasto. Aby tego dokonać, wyjmij wszystkie składniki z lodówki godzinę wcześniej do ogrzania. Następnie wystarczy przygotować kruchy spód i masę serową. Taki sernik smakuje fenomenalnie.
Przepis na szybki sernik Magdy Gessler
Składniki na ciasto:
300 g mąki
1 kostka masła
2 żółtka
100 g cukru pudru
szczypta soli
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu
300 g masła
200 g cukru pudru
6 jajek
2 laski wanilii
skórka pomarańczowa
łyżka śmietany
2 łyżki mąki ziemniaczanej
rodzynki
Jak upiec rewelacyjny sernik Magdy Gessler?
Przygotuj kruche ciasto do sernika. Masło przesiekaj z mąką, dodaj cukier oraz odrobinę soli. Następnie wlej do składników żółtka i zagnieć całość na ciasto. Owiń je folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
Po upływie tego czasu kruchym ciastem wyklej dno formy do pieczenia. Powierzchnię ponakłuwaj w kilku miejscach za pomocą widelca. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut. Następnie wyjmij spód z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
W międzyczasie przygotuj masę serową do sernika. Masło pokrój na drobne kawałki i przełóż do miski. Dosyp cukier i utrzyj oba składniki na gładką masę. Z jajek oddziel białka od żółtek, żółtka rozkłóć i dodaj do masła z cukrem, białka zaś ubij na sztywno.
Do miski z masłem, cukrem i żółtkami dodaj miąższ z wanilii. Cały czas miksując, stopniowo zacznij też dokładać twaróg. Kiedy zużyjesz cały ser, przesiej do naczynia mąkę. Mieszaj jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Do przygotowanej masy na sernik delikatnie wmieszaj ubitą z białek pianę. Dołóż do całości rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową. Wszystkie składniki starannie połącz za pomocą szpatuły.
Gotową masę na sernik wylej na podpieczony kruchy spód. Całość włóż do piecyka rozgrzanego do 180 stopni na ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku, żeby ostygło. Przed podaniem udekoruj sernik polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Poznaj prosty sposób na opadające w serniku rodzynki. Prosty, acz rewelacyjny przepis na ciasto zna Agata Rubik.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Świąteczne bułeczki Pani Mikołajkowej. Przepis, który podbije serce każdego smakosza
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama