Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sernik last minute od Magdy Gessler. Spokojnie zrobisz na ostatnią chwilę
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 24.12.2022 15:10

Sernik last minute od Magdy Gessler. Spokojnie zrobisz na ostatnią chwilę

sernik
Canva / Violet711; East News / Pawel Wodzynski

Magda Gessler podzieliła się patentem na świąteczny sernik. Ten prosty wypiek zawsze się udaje. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy, zaś smak dorówna wyrobom najlepszych cukierni.

Sekretem udanego sernika Magdy Gessler jest odpowiednie przygotowanie masy na ciasto. Aby tego dokonać, wyjmij wszystkie składniki z lodówki godzinę wcześniej do ogrzania. Następnie wystarczy przygotować kruchy spód i masę serową. Taki sernik smakuje fenomenalnie.

Przepis na szybki sernik Magdy Gessler

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki

  • 1 kostka masła

  • 2 żółtka

  • 100 g cukru pudru

  • szczypta soli

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu

  • 300 g masła

  • 200 g cukru pudru

  • 6 jajek

  • 2 laski wanilii

  • skórka pomarańczowa

  • łyżka śmietany

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • rodzynki

Jak upiec rewelacyjny sernik Magdy Gessler?

Przygotuj kruche ciasto do sernika. Masło przesiekaj z mąką, dodaj cukier oraz odrobinę soli. Następnie wlej do składników żółtka i zagnieć całość na ciasto. Owiń je folią i wstaw do lodówki na 30 minut.

Po upływie tego czasu kruchym ciastem wyklej dno formy do pieczenia. Powierzchnię ponakłuwaj w kilku miejscach za pomocą widelca. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut. Następnie wyjmij spód z piekarnika i odstaw do ostudzenia.

W międzyczasie przygotuj masę serową do sernika. Masło pokrój na drobne kawałki i przełóż do miski. Dosyp cukier i utrzyj oba składniki na gładką masę. Z jajek oddziel białka od żółtek, żółtka rozkłóć i dodaj do masła z cukrem, białka zaś ubij na sztywno.

Do miski z masłem, cukrem i żółtkami dodaj miąższ z wanilii. Cały czas miksując, stopniowo zacznij też dokładać twaróg. Kiedy zużyjesz cały ser, przesiej do naczynia mąkę. Mieszaj jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Do przygotowanej masy na sernik delikatnie wmieszaj ubitą z białek pianę. Dołóż do całości rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową. Wszystkie składniki starannie połącz za pomocą szpatuły.

Gotową masę na sernik wylej na podpieczony kruchy spód. Całość włóż do piecyka rozgrzanego do 180 stopni na ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku, żeby ostygło. Przed podaniem udekoruj sernik polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Poznaj prosty sposób na opadające w serniku rodzynki. Prosty, acz rewelacyjny przepis na ciasto zna Agata Rubik.

Canva / NatashaPhoto
Canva / NatashaPhoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: