Smakosze.pl Przepisy Łączę 2 składniki i po chwili mam pyszne śniadanie. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach
Fot. YouTube/Pyszne na stole

Łączę 2 składniki i po chwili mam pyszne śniadanie. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach

26 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Przygotuj ten omlet na śniadanie i zaskocz domowników. Nie tylko inaczej smakuje, ale też zupełnie inaczej wygląda. Aby był udany, należy dokładnie przestrzegać proporcji. Przyrządź go raz z tego przepisu, a już nigdy nie przygotujesz go w inny sposób. To takie proste.

Idealny omlet na śniadanie

Sposobów na idealne śniadanie jest kilka. Jednym z nich może być ten na faszerowane kajzerki , o których pisaliśmy niedawno lub omlet, ma który przepis poznasz w dalszej części artykułu. Sposób jest bagnie prosty, a smak nieziemski.

Wystarczy przestrzegać tylko jednej zasady, która dotyczy odpowiednich proporcji. To właśnie ona stoi za sekretem tego dania. Nie zastanawiaj się dłużej, tylko poznaj dokładną instrukcję, a następnie przygotuj omlet na najbliższe śniadanie, a domownicy będą nim zachwyceni.

jajka.jpg
Fot. YouTube/Pyszne na stole
Przepis na tę lemoniadę dostałem od sąsiadki. Idealnie orzeźwia dzięki 1 dodatkowi

Nie tylko jajka

Niewątpliwie najważniejszym składnikiem każdego omletu są jajka. Choć omlet wygląda nieco inaczej niż ten tradycyjny, jajka w tym przypadku również są istotne. Oprócz nich będziesz potrzebować także innych składników. Wszystkie produkty oraz ich dokładne proporcje zostały umieszczone na liście poniżej.

Sprawdź ją, a następnie zapoznaj się z przepisem. Zdjęcia umieszczone w artykule, pochodzą z kanału Pyszne na stole , który znajduje się w serwisie YouTube. Na śniadanie możesz przygotować takie r acuchy na jogurcie .

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 200 ml mleka
  • woda
  • sól

Przepis na omlet

Do miski wbij jajka. Następnie roztrzep je za pomocą widelca lub przeznaczoną do tego trzepaczką. Wlej mleko i wymieszaj ze sobą składniki. Musi powstać jednolita masa na omlet. Wsyp odrobinę soli i ponownie wymieszaj.

Masę przelej do miski, która jest odporna na wysokie temperatury. W garnku ustaw miskę z jajeczną masą. Następnie wlej do garnka wodę w takiej ilości, aby  jej poziom sięgał nieco wyżej niż masa w misce.

Garnek przykryj i gotuj całość przez około 15-20 minut . Po tym czasie jajka powinny się ściąć, a omlet powinien być gotowy. Wystarczy tylko wyciągnąć go z miski i podać na śniadanie. Sprawdź przepis na orzeźwiającą lemoniadę oraz dowiedz się, jak podawać truskawki .

omlet 2.jpg
Fot. YouTube/Pyszne na stole
Zapomnij o szybko psującym się czosnku. 1 tani produkt zapewni mu świeżość na długo
Do placków ziemniaczanych dodaję te 2 składniki. Żadne inne nie mogą się z nimi równać
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy