Do placków ziemniaczanych dodaję te 2 składniki. Żadne inne nie mogą się z nimi równać
Przygotuj placki ziemniaczane z tego przepisu, a już nigdy nie będziesz robiła ich inaczej. Tym sposobem smakują znacznie lepiej, a to wszystko dzięki dwóm składnikom. Zrób je na obiad nawet dzisiaj, a domownicy będą zachwyceni. Uważaj tylko, bo ten smak uzależnia i na pewno poproszą, abyś te placki robiła częściej.
Placki ziemniaczane lepsze niż kiedykolwiek
Placki ziemniaczane to uwielbiany dodatek do obiadu. Są tak fantastyczne, że można je podawać z gulaszem lub solo z dodatkiem śmietany i cukru. I co ważne za każdym razem smakują. Jednak jak w przypadku każdego dania bywa, placki ziemniaczane mogą smakować jeszcze lepiej.
Jak to zrobić? Do masy na placki wystarczy dodać dwa składniki. Jednym z nich są ziemniaki, ale przygotowane nieco inaczej. Przeczytaj także, czy polskie młode ziemniaki, które kupujesz, na pewno pochodzą od rodzimych rolników. Natomiast o drugim dowiesz się więcej z dalszej części artykułu. Jest naprawdę zaskakujący.
To mój ulubiony koktajl warzywny. Jest bardzo zdrowy i idealny na odchudzanieSmak dzięki dwóm składnikom
Jak sama nazwa placków wskazuje, najważniejszym składnikiem są ziemniaki. Zazwyczaj dodaje się surowe, ale w tym przepisie jest nieco inaczej. Tutaj ziemniaki należy wcześniej ugotować. Dzięki temu placki ziemniaczane będą smakowały jeszcze lepiej.
Wspomniałem wcześniej o jeszcze jednym niezbędnym składniku. Jest nim ser żółty, który nada plackom większej sytości, a w dodatku staną się delikatniejsze. Wszystkie potrzebne produkty wraz z dokładnymi gramaturami znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a następnie poznaj przepis. Zobacz także, jak zrobić racuchy jak z przepisu babci.
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 4 jajka
- 100 żółtego sera
- 250 ml mleka
- 40 g mąki
- ½ pęczka szczypioru
- ½ pęczka natki pietruszki
- pieprz
- sól
Przepis na placki ziemniaczane
Zacznij od ugotowania ziemniaków. Następnie rozgnieć je i pozostaw w misce. Do drugiego naczynia wbij jajka i rozbełtaj je. Wlej mleko i wsyp mąkę.
Za pomocą miksera wymieszaj ze sobą składniki na jednolite ciasto. Dodaj starty na dużych oczkach ser żółty. Ciasto przelej do rozbitych ziemniaków i połącz je w jednolitą masę.
Umyty szczypior i pietruszkę drobno posiekaj. Przesyp oba składniki do masy i przypraw ją pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszaj składniki.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj odrobinę ciasta, formuj z niego cienkie placki. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu i podawaj na obiad. Smak gwarantowany. Sprawdź, jak przygotować ciasto drożdżowe bez wyrabiania oraz dowiedz się, jak rozmrozić mięso w 5 minut.