Do placków ziemniaczanych dodaję te 2 składniki. Żadne inne nie mogą się z nimi równać
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/1920/placki_ziemniaczane_84b096e925.jpg)
Przygotuj placki ziemniaczane z tego przepisu, a już nigdy nie będziesz robiła ich inaczej. Tym sposobem smakują znacznie lepiej, a to wszystko dzięki dwóm składnikom. Zrób je na obiad nawet dzisiaj, a domownicy będą zachwyceni. Uważaj tylko, bo ten smak uzależnia i na pewno poproszą, abyś te placki robiła częściej.
Placki ziemniaczane lepsze niż kiedykolwiek
Placki ziemniaczane to uwielbiany dodatek do obiadu. Są tak fantastyczne, że można je podawać z gulaszem lub solo z dodatkiem śmietany i cukru. I co ważne za każdym razem smakują. Jednak jak w przypadku każdego dania bywa, placki ziemniaczane mogą smakować jeszcze lepiej.
Jak to zrobić? Do masy na placki wystarczy dodać dwa składniki. Jednym z nich są ziemniaki, ale przygotowane nieco inaczej. Przeczytaj także, czy polskie młode ziemniaki, które kupujesz, na pewno pochodzą od rodzimych rolników. Natomiast o drugim dowiesz się więcej z dalszej części artykułu. Jest naprawdę zaskakujący.
![ziemniaki.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_94f3701eb9.jpg)
Smak dzięki dwóm składnikom
Jak sama nazwa placków wskazuje, najważniejszym składnikiem są ziemniaki. Zazwyczaj dodaje się surowe, ale w tym przepisie jest nieco inaczej. Tutaj ziemniaki należy wcześniej ugotować. Dzięki temu placki ziemniaczane będą smakowały jeszcze lepiej.
Wspomniałem wcześniej o jeszcze jednym niezbędnym składniku. Jest nim ser żółty, który nada plackom większej sytości, a w dodatku staną się delikatniejsze. Wszystkie potrzebne produkty wraz z dokładnymi gramaturami znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a następnie poznaj przepis. Zobacz także, jak zrobić racuchy jak z przepisu babci.
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 4 jajka
- 100 żółtego sera
- 250 ml mleka
- 40 g mąki
- ½ pęczka szczypioru
- ½ pęczka natki pietruszki
- pieprz
- sól
Przepis na placki ziemniaczane
Zacznij od ugotowania ziemniaków. Następnie rozgnieć je i pozostaw w misce. Do drugiego naczynia wbij jajka i rozbełtaj je. Wlej mleko i wsyp mąkę.
Za pomocą miksera wymieszaj ze sobą składniki na jednolite ciasto. Dodaj starty na dużych oczkach ser żółty. Ciasto przelej do rozbitych ziemniaków i połącz je w jednolitą masę.
Umyty szczypior i pietruszkę drobno posiekaj. Przesyp oba składniki do masy i przypraw ją pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszaj składniki.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj odrobinę ciasta, formuj z niego cienkie placki. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu i podawaj na obiad. Smak gwarantowany. Sprawdź, jak przygotować ciasto drożdżowe bez wyrabiania oraz dowiedz się, jak rozmrozić mięso w 5 minut.
![smażenie placków.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/smazenie_plackow_0ff1115212.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![rolada truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_truskawek_e8b2b1135e.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_na_kotlety_mielone_36ff0bb65a.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d95b5a7f45.jpg)
![pierś z kurczaka w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/sos_kurczak_8876d9d30c.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![chleb](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowany_chleb_63096fbcb3.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_fran_4bf45ce8c5.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_8d9ebde672.jpg)
![kanapki z mięsem mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/kanapki_2_96fd2da0d3.jpg)
![dżem z agrestu na kanapkach](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_agrest_6cfb11f21c.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_b63ea74e19.jpg)
![mizeria](https://images.iberion.media/images/origin/mizeria_2849c2c606.jpg)
![sałatka ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_ziemniaczana_48457b877d.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![obiad z mięsa mielonego](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_d48868bad3.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![płatki owsiane z jogurtem](https://images.iberion.media/images/origin/IMG_5100_1_9c458437e3.jpeg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_kuron_2dfe545afa.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![danie na kolacje](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_753c7b803f.jpg)
![smażone mięso z rosołu](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_rosol_a0685b154d.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jogurtowe_z_borowkami_334ea91b77.jpg)
![Gnojówka z pokrzywy](https://images.iberion.media/images/origin/Gnojowka_z_pokrzywy_350edc3df7.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)
![Chleb z Biedronki](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_19_T111823_867_a434df22ce.jpg)