Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Do placków ziemniaczanych dodaję te 2 składniki. Żadne inne nie mogą się z nimi równać
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 25.05.2024 15:41

Do placków ziemniaczanych dodaję te 2 składniki. Żadne inne nie mogą się z nimi równać

placki ziemniaczane
Fot. Shutterstock/Caftor

Przygotuj placki ziemniaczane z tego przepisu, a już nigdy nie będziesz robiła ich inaczej. Tym sposobem smakują znacznie lepiej, a to wszystko dzięki dwóm składnikom. Zrób je na obiad nawet dzisiaj, a domownicy będą zachwyceni. Uważaj tylko, bo ten smak uzależnia i na pewno poproszą, abyś te placki robiła częściej. 

Placki ziemniaczane lepsze niż kiedykolwiek

Placki ziemniaczane to uwielbiany dodatek do obiadu. Są tak fantastyczne, że można je podawać z gulaszem lub solo z dodatkiem śmietany i cukru. I co ważne za każdym razem smakują. Jednak jak w przypadku każdego dania bywa, placki ziemniaczane mogą smakować jeszcze lepiej. 

Jak to zrobić? Do masy na placki wystarczy dodać dwa składniki. Jednym z nich są ziemniaki, ale przygotowane nieco inaczej. Przeczytaj także, czy polskie młode ziemniaki, które kupujesz, na pewno pochodzą od rodzimych rolników. Natomiast o drugim dowiesz się więcej z dalszej części artykułu. Jest naprawdę zaskakujący. 

ziemniaki.jpg
Fot. Canva/grapix
To mój ulubiony koktajl warzywny. Jest bardzo zdrowy i idealny na odchudzanie

Smak dzięki dwóm składnikom

Jak sama nazwa placków wskazuje, najważniejszym składnikiem są ziemniaki. Zazwyczaj dodaje się surowe, ale w tym przepisie jest nieco inaczej. Tutaj ziemniaki należy wcześniej ugotować. Dzięki temu placki ziemniaczane będą smakowały jeszcze lepiej. 

Wspomniałem wcześniej o jeszcze jednym niezbędnym składniku. Jest nim ser żółty, który nada plackom większej sytości, a w dodatku staną się delikatniejsze. Wszystkie potrzebne produkty wraz z dokładnymi gramaturami znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a następnie poznaj przepis. Zobacz także, jak zrobić racuchy jak z przepisu babci.

Składniki:

  • 6 ziemniaków 
  • 4 jajka
  • 100 żółtego sera
  • 250 ml mleka
  • 40 g mąki
  • ½ pęczka szczypioru
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • pieprz 
  • sól

Przepis na placki ziemniaczane

Zacznij od ugotowania ziemniaków. Następnie rozgnieć je i pozostaw w misce. Do drugiego naczynia wbij jajka i rozbełtaj je. Wlej mleko i wsyp mąkę. 

Za pomocą miksera wymieszaj ze sobą składniki na jednolite ciasto. Dodaj starty na dużych oczkach ser żółty. Ciasto przelej do rozbitych ziemniaków i połącz je w jednolitą masę. 

Umyty szczypior i pietruszkę drobno posiekaj. Przesyp oba składniki do masy i przypraw ją pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszaj składniki. 

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj odrobinę ciasta, formuj z niego cienkie placki. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Na koniec odsącz je  z nadmiaru tłuszczu i podawaj na obiad. Smak gwarantowany. Sprawdź, jak przygotować ciasto drożdżowe bez wyrabiania oraz dowiedz się, jak rozmrozić mięso w 5 minut

smażenie placków.jpg
Fot. Canva/antos777