Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast sypać cukrem, podaję truskawki w ten sposób. Domownicy nie chcą już jeść żadnych innych
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.05.2024 15:50

Zamiast sypać cukrem, podaję truskawki w ten sposób. Domownicy nie chcą już jeść żadnych innych

truskawki z cukrem
fot. Canva

Nie trzeba zazdrościć Włochom panna cotty. Ten wspaniały deser przygotowany w kokilkach o chrupiącej, spieczonej skorupce, wygląda jak przywieziony ze śródziemnomorskich krajów. A do tego na piedestale stawia truskawki – ukoronowanie wiosennego sezonu dla wszystkich smakoszy.

Truskawki pod pierzynką

Słodzenie dojrzałych i ekstremalnie soczystych lipcowych truskawek wydaje się posunięciem kontrowersyjnym. Ale wczesne, te majowo-czerwcowe, już pełne wilgoci, ale jeszcze słodko-kwaśne w posmaku, wiele zyskują na odrobinie cukru, zwłaszcza jeśli zamierzamy musnąć je żarem piekarnika.

Jest jednak lepsze rozwiązanie. Sięga ono po bardzo tradycyjny w polskich domach przepis – kogel mogel, czyli ukręconą z jajek masę, którą tutaj zmieniamy w doskonały, wyglądający luksusowo deser.

Możesz polubić także pomysłowe truskawki z patelni.

truskawki
fot. Canva
Do placków ziemniaczanych dodaję te 2 składniki. Żadne inne nie mogą się z nimi równać

Deser truskawkowy z koglem moglem

Kogel mogel jest w dalszym ciągu znanym słowem, jednak rzadziej niż kiedyś przygotowywanym deserem. W wielu domach był czymś pysznym zawsze pod ręką – dziś ta funkcja nie jest potrzebna, bo i sklepy są gotowe obsłużyć nasze apetyty o każdej porze dnia i nocy. Jednak ten przepis przywraca kogel mogel do łask, i robi to w wielkim stylu.

Sprawdź, jaka nowa pułapka czyha na działkowców.

Składniki

  • 300 g truskawek
  • 5 żółtek jaj
  • ½ szklanki cukru

Truskawki w kokilkach

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Można, dla urozmaicenia, dodać do nich kakao albo podzielić masę na połowy i jedną przygotować w wersji z tym dodatkiem.

Truskawki dokładnie myjemy i oddzielamy szypułki, a następnie kroimy na ćwiartki. Owoce umieszczamy w kokilkach o wielkości odpowiedniej dla jednej porcji.

Truskawki zalewamy koglem moglem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez ok. 8-10 minut, aż powierzchnia deseru zrobi się brązowa i chrupiąca. 

Po upieczeniu truskawki serwujemy niezwłocznie, przystrojone listkiem mięty. Z pozostałego białka można przygotować bezy.

Wypróbuj też przepisy na niezwykle efektowne maślane bułeczki i pieczony deser bananowy.

truskawki i jajka
fot. Canva