Zamiast sypać cukrem, podaję truskawki w ten sposób. Domownicy nie chcą już jeść żadnych innych
![truskawki z cukrem](https://images.iberion.media/images/1920/truskawki1_1701b98aff.jpg)
Nie trzeba zazdrościć Włochom panna cotty. Ten wspaniały deser przygotowany w kokilkach o chrupiącej, spieczonej skorupce, wygląda jak przywieziony ze śródziemnomorskich krajów. A do tego na piedestale stawia truskawki – ukoronowanie wiosennego sezonu dla wszystkich smakoszy.
Truskawki pod pierzynką
Słodzenie dojrzałych i ekstremalnie soczystych lipcowych truskawek wydaje się posunięciem kontrowersyjnym. Ale wczesne, te majowo-czerwcowe, już pełne wilgoci, ale jeszcze słodko-kwaśne w posmaku, wiele zyskują na odrobinie cukru, zwłaszcza jeśli zamierzamy musnąć je żarem piekarnika.
Jest jednak lepsze rozwiązanie. Sięga ono po bardzo tradycyjny w polskich domach przepis – kogel mogel, czyli ukręconą z jajek masę, którą tutaj zmieniamy w doskonały, wyglądający luksusowo deser.
Możesz polubić także pomysłowe truskawki z patelni.
![truskawki](https://images.iberion.media/images/origin/truskawki3_80476ce2a8.jpg)
Deser truskawkowy z koglem moglem
Kogel mogel jest w dalszym ciągu znanym słowem, jednak rzadziej niż kiedyś przygotowywanym deserem. W wielu domach był czymś pysznym zawsze pod ręką – dziś ta funkcja nie jest potrzebna, bo i sklepy są gotowe obsłużyć nasze apetyty o każdej porze dnia i nocy. Jednak ten przepis przywraca kogel mogel do łask, i robi to w wielkim stylu.
Sprawdź, jaka nowa pułapka czyha na działkowców.
Składniki
- 300 g truskawek
- 5 żółtek jaj
- ½ szklanki cukru
Truskawki w kokilkach
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Można, dla urozmaicenia, dodać do nich kakao albo podzielić masę na połowy i jedną przygotować w wersji z tym dodatkiem.
Truskawki dokładnie myjemy i oddzielamy szypułki, a następnie kroimy na ćwiartki. Owoce umieszczamy w kokilkach o wielkości odpowiedniej dla jednej porcji.
Truskawki zalewamy koglem moglem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez ok. 8-10 minut, aż powierzchnia deseru zrobi się brązowa i chrupiąca.
Po upieczeniu truskawki serwujemy niezwłocznie, przystrojone listkiem mięty. Z pozostałego białka można przygotować bezy.
Wypróbuj też przepisy na niezwykle efektowne maślane bułeczki i pieczony deser bananowy.
![truskawki i jajka](https://images.iberion.media/images/origin/truskawki2_871c781bdc.jpg)
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_581a630b77.jpg)
![domowe paszteciki](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_c84b4f95fa.jpg)
![wlewanie masy na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_0334ac2d22.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jogurtowe_z_borowkami_334ea91b77.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![mięso mielone](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_mielone_4cea3b583c.jpg)
![rolada](https://images.iberion.media/images/origin/rolada_7d1f0ddb11.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_38609e143e.jpg)
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_90b461535c.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d0e4f0676f.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d95b5a7f45.jpg)
![ogórki w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_z_musztarda_177e745d0a.jpg)
![sernik n zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_c1e5871c92.jpg)
![spłaszczanie roladki łyżką](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_d1d1424c19.jpg)
![szybka karpatka](https://images.iberion.media/images/origin/karpatka1_febf4a1e65.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_838153949b.jpg)
![biały chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/bialy_chlodnik_96bc7d036a.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_48b1998ffa.jpg)
![ser i ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_8dad522eae.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_235ceac899.jpg)
![pierogi z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi1_c2514e767c.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_1687711bd2.jpeg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)
![Jogurt skyr](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_23_T101642_551_195d567897.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)