Smakosze.pl Przepisy Lata temu ta sałatka królowała na stołach. Przepis stworzyła sama Kalina Jędrusik
Fot. Canva, Edward Hartwig - Narodowe Archiwum Cyfrowe, sygn. 3/42/0/2/168

Lata temu ta sałatka królowała na stołach. Przepis stworzyła sama Kalina Jędrusik

11 stycznia 2025

Ta sałatka z pęczaku ma styl i klasę podobnie jak aktorka, która dała jej początek. I podobnie jak o samej Kalinie Jędrusik, nietuzinkowej artystce, warto pamiętać o tym przepisie. Jest jednym z wielu, którymi podobno słynęła, ale dziś tym właśnie jednym, zasługującym na miano Sałatki Kaliny Jędrusik.

Sałatka Kaliny Jędrusik

Jędrusik była aktorką owianą ciekawą, skomplikowaną legendą. Urodziła się w inteligenckim domu, a jej ojciec był nauczycielem i przedwojennym senatorem. Pewnie stąd wzięła się klasa artystki, a tę rozpoznajemy czasem po tym, jakie przyjęcia wydaje .

Potrawy serwowane przez Jędrusik miały więc swoją sławę. Niektóre przepisy były w obiegu szeptanym, inne trafiały do publikacji. Jeden z nich, przepis na sałatkę z pęczakiem , przypomniała w „Kuchennych Rewolucjach” Magda Gessler , która wprowadziła je do menu restauracji mieszczącej się w dawnym budynku kina.

sałatka z zieleniną

Wyjmij z szafki kuchennej i dodaj kroplę płynu do naczyń. Palniki będą lśniły jak nowe

Sałatka z pęczakiem

Sałatka Kaliny Jędrusik zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na postać aktorki, lecz także swoje własne właściwości odżywcze. Pęczak to popularna kasza, sycąca i bogata w błonnik . Odpowiednio potraktowana, może zmienić się nawet w produkt podobny do risotto.

Składniki

  • 1 szklanka pęczaku
  • 2 surowe ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • Po 1 małym pęczku natki, szczypiorku i koperku
  • 50 ml oliwy
  • 25 ml octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól, pieprz

Pęczak i winegret

Kaszę pęczak płuczemy, zalewamy wodą dwukrotnej objętości, solimy. Gotujemy al dente , by kasza wypiła całą wodę. Odstawiamy do przestudzenia.

Do słoiczka wlewamy oliwę, ocet, dodajemy sól, pieprz. Przeciskamy przez praskę czosnek. Słoik zakręcamy i energicznie wstrząsamy, by składniki połączyły się w emulsję.

Ogórki obieramy , jeśli skóra jest twarda, i kroimy w drobną kostkę. Zieleninę płuczemy i siekamy.

Składniki łączymy w misce, zalewamy winegretem i odstawiamy do lodówki. Sałatka jest gotowa po 2 godzinach, kiedy smaki się przegryzą.

Wypróbuj też przepis na surówkę z marchewki i buraka i poznaj bliżej zdrową kaszę owsianą .

sałatka z pęczakiem i pomidorami

Ten przepis na domowe pączki mam od babci. Robię je co roku na karnawał
Ulep kulki z mięsa i włóż w pieczarki. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy