Smakosze.pl Przepisy Latem dzieciaki proszą mnie tylko o to ciasto. Ten galaretkowiec jest idealny na upał
Fot. YouTube/Mąż przy garach

Latem dzieciaki proszą mnie tylko o to ciasto. Ten galaretkowiec jest idealny na upał

29 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na letni deser sprawdzą się nie tylko lody, ale i ciasto z tego przepisu. Składa się głównie z galaretki, przez co jest lekkie i orzeźwiające. Zrób je w swoim domu, a twoje dzieci oszaleją na jego punkcie. Wykonane zajmuje chwilę i jest banalnie proste. Przepis pochodzi z kanału na You Tube - Mąż przy garach.

Ciasto doskonałe na lato

Latem każdy szuka sposobów na orzeźwienie, najczęściej sięga się wtedy po chłodne desery . Jedni wybierają lody, inni lekkie ciasta na zimno. Świetnie sprawdza się, a w dodatku obłędnie smakuje galaretkowiec.

Jest to ciasto bez pieczenia, które składa się przede wszystkim z galaretki. To właśnie ten składnik orzeźwienia i lekkości całego przysmaku. Pokocha go zarówno mały, jak i duży smakosz. Nie zwlekaj, poznaj przepis umieszczony poniżej i zaskocz domowników. Uważaj, bo jego smak uzależnia i domownicy poproszą cię o dokładkę.

biszkopty.jpg
Fot. YouTube/Mąż przy garach
Żadne suszenie i słoik z solą. Ten sposób przechowywania koperku bije inne na głowę

Składniki na galaretkowiec

Galaretkowiec nie wymaga użycia zbyt wielu składników. Najważniejsze są galaretki, które muszą mieć różne smaki, a co za tym idzie kolory. O tym, jakie mają być konkretnie, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Potrzebne są także inne składniki, z których stworzysz masę śmietanową. Sprawdź, co będzie ci potrzebne, a późnirzygotuj to niezwykłe ciasto. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Mąż przy garach , które znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • 1 opakowanie galaretki borówkowej
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 2600 ml wody
  • 4 opakowania bezbarwnej galaretki
  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 1250 g jogurtu greckiego
  • 600 g owoców (mogą być zarówno borówki, maliny, jak i truskawki)

Przepis na ciasto galaretkowiec

Każdą owocową galaretkę rozpuść w 300 mililitrach gorącej wody. Przełóż je do prostokątnych foremek i odstaw do stężenia. Dwie przezroczyste galaretki rozpuść w 300 mililitrach wody. Dwie pozostałe rozpuść w 800 mililitrach wrzątku.

Do miski przełóż śmietanę i ubij ją na sztywno za pomocą miksera. Do drugiej miski przełóż jogurt i ubij ją na sztywno. Dodaj do niego mniejszą porcję bezbarwnej galaretki i wymieszaj składniki. Następnie połącz masę śmietanową z jogurtową. Owocowe galaretki pokrój na kostki o szerokości około 2 centymetrów. Dodaj ją do masy i wymieszaj składniki.

Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej ciasno podłużne biszkopty. Wyłóż na nią masę i równomiernie ją rozprowadź. Ciasto wstaw do lodówki, aby stężało. Następnie ułóż na jego wierzchu owoce i zalej je większą porcją galaretki. Ciasto wstaw do lodówki na 4 godziny, aby stężał i gotowe. Wystarczy kroić na kawałki i podawać rodzinie na deser. Sprawdź, która ryba jest najzdrowsza oraz poznaj przepis na idealny sernik .

masa z galaretek.jpg
Fot. YouTube/Mąż przy garach
Nasze babki nie gotowały rosołu podczas burzy. Wiemy, czy miały rację
W upały piję tylko taką herbatę. Natychmiast orzeźwia i gasi pragnienie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy