Latem dzieciaki proszą mnie tylko o to ciasto. Ten galaretkowiec jest idealny na upał
Na letni deser sprawdzą się nie tylko lody, ale i ciasto z tego przepisu. Składa się głównie z galaretki, przez co jest lekkie i orzeźwiające. Zrób je w swoim domu, a twoje dzieci oszaleją na jego punkcie. Wykonane zajmuje chwilę i jest banalnie proste. Przepis pochodzi z kanału na You Tube - Mąż przy garach.
Ciasto doskonałe na lato
Latem każdy szuka sposobów na orzeźwienie, najczęściej sięga się wtedy po chłodne desery . Jedni wybierają lody, inni lekkie ciasta na zimno. Świetnie sprawdza się, a w dodatku obłędnie smakuje galaretkowiec.
Jest to ciasto bez pieczenia, które składa się przede wszystkim z galaretki. To właśnie ten składnik orzeźwienia i lekkości całego przysmaku. Pokocha go zarówno mały, jak i duży smakosz. Nie zwlekaj, poznaj przepis umieszczony poniżej i zaskocz domowników. Uważaj, bo jego smak uzależnia i domownicy poproszą cię o dokładkę.
Składniki na galaretkowiec
Galaretkowiec nie wymaga użycia zbyt wielu składników. Najważniejsze są galaretki, które muszą mieć różne smaki, a co za tym idzie kolory. O tym, jakie mają być konkretnie, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Potrzebne są także inne składniki, z których stworzysz masę śmietanową. Sprawdź, co będzie ci potrzebne, a późnirzygotuj to niezwykłe ciasto. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Mąż przy garach , które znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
- 1 opakowanie galaretki agrestowej
- 1 opakowanie galaretki borówkowej
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 2600 ml wody
- 4 opakowania bezbarwnej galaretki
- 300 g podłużnych biszkoptów
- 400 ml śmietanki 36%
- 1250 g jogurtu greckiego
- 600 g owoców (mogą być zarówno borówki, maliny, jak i truskawki)
Przepis na ciasto galaretkowiec
Każdą owocową galaretkę rozpuść w 300 mililitrach gorącej wody. Przełóż je do prostokątnych foremek i odstaw do stężenia. Dwie przezroczyste galaretki rozpuść w 300 mililitrach wody. Dwie pozostałe rozpuść w 800 mililitrach wrzątku.
Do miski przełóż śmietanę i ubij ją na sztywno za pomocą miksera. Do drugiej miski przełóż jogurt i ubij ją na sztywno. Dodaj do niego mniejszą porcję bezbarwnej galaretki i wymieszaj składniki. Następnie połącz masę śmietanową z jogurtową. Owocowe galaretki pokrój na kostki o szerokości około 2 centymetrów. Dodaj ją do masy i wymieszaj składniki.
Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej ciasno podłużne biszkopty. Wyłóż na nią masę i równomiernie ją rozprowadź. Ciasto wstaw do lodówki, aby stężało. Następnie ułóż na jego wierzchu owoce i zalej je większą porcją galaretki. Ciasto wstaw do lodówki na 4 godziny, aby stężał i gotowe. Wystarczy kroić na kawałki i podawać rodzinie na deser. Sprawdź, która ryba jest najzdrowsza oraz poznaj przepis na idealny sernik .