Lekka, prosta i wiosenna surówka z ogórków małosolnych i pomidorów. Tajnym składnikiem jest kozi jogurt
Oto lekka i prosta, wiosenna surówka z ogórków małosolnych i pomidorów. Jej tajnym składnikiem jest kozi jogurt. By przygotować ten pyszny dodatek do obiadu, wystarczy pokroić warzywa oraz koperek i wymieszać je ze zdrowym i oryginalnym w smaku dodatkiem. Koniecznie przetestujcie ten przepis.
Wiosenne surówki, tym się różnią od innych, że pachną świeżymi warzywami i są niezwykle orzeźwiające. Potrafią przyciągnąć do stołu bardziej niż całe danie. Co warto do nich dodać? Sałatę, rzodkiewkę, cebulkę dymkę, ogórek świeży lub małosolny, a także szczypiorek, koperek lub natkę pietruszki. Te składniki sprawią, że surówka nie tylko będzie zdrowa, ale też apetycznie kolorowa.
Doskonałym uzupełnieniem wiosennej surówki będzie jogurt naturalny, a jeszcze lepiej kozi. Ten drugi wyróżnia się ciekawym smakiem, a także wysokimi walorami zdrowotnymi. Kozi jogurt jest mniej alergizujący i lżej strawny niż ten z mleka krowiego. Poza tym stanowi doskonałe źródło wapnia oraz witamin z grupy B oraz D i E.
Wiosenna surówka z ogórków małosolnych i pomidorów
Składniki:
-
3 pomidory
-
3-4 ogórki małosolne lub 1 ogórek sałatkowy
-
1 cebula czerwona lub zwykła
-
pół pęczka koperku
-
100 ml jogurtu koziego, ewentualnie naturalnego lub śmietany
-
sól, pieprz
Przygotowanie surówki
Pomidory umyj, wytrzyj, pokrój w ćwiartki, wykrój stwardniałe kawałki. Pomidory pokrój w sporą kostkę.
Ogórki małosolne pokrój w półplasterki lub w większą kostkę. Świeże ogórki umyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w półplasterki.
Cebulę obierz, pokrój w półkrążki lub w większą kostkę. Koperek opłucz, osusz, drobno posiekaj.
Rozdrobnione warzywa umieść w salaterce, wymieszaj. Dodaj jogurt, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem. W naszym serwisie znajdziecie też inne przepisy na smaczne surówki. Sprawdź, jak przygotować surówkę z ogórków i rzodkiewek , a także, jak zrobić surówkę z kalarepki .
Źródło zdjęcia: canva/seb_ra
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste placki ziemniaczane z kaszą manną. 1 trik sprawi, że nie ściemnieją
-
Najlepsza kawa na zimno z dodatkiem toniku. Pobudza i orzeźwia zarazem
-
Najgorsze błędy popełniane podczas grillowania. Koniecznie się ich wystrzegaj
Źródło: smaker, lokalnyrolnik