Lekkie i bajecznie pyszne racuchy z niespodzianką zamiast jabłek
Utarło się, że racuchy przygotowuje się bez niczego lub z jabłkami - tym razem prezentujemy inną wersję. Poza jabłkami do tych placuszków doskonale pasują truskawki. Odrobina cukru pudru oraz słodkiej śmietany do ozdoby, a racuchy będą doskonałe.
Choć za oknem pogoda nie dopisuje, warto poświęcić trochę czasu na zrobienie racuchów i cieszenie ich pysznym smakiem. Co więcej, dzięki użyciu truskawek, możemy powrócić do wspomnień z gorących miesięcy.
Sporządzenie poniższych racuszków z truskawkami jest banalnie proste i nie różni się zanadto od klasycznych placków. Dzięki temu każdy może z łatwością zabrać się za ich gotowanie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na racuchy z truskawkami
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy jak najwygodniej obierać maślaki. W tym tekście z kolei zdradzamy genialny przepis, na syrop z kwiatów czarnego bzu.
Składniki:
pół kg truskawek
szklanka mąki
1.5 szklanki śmietany 18 %
2 łyżki cukru
2 jajka
łyżka cukru wanilinowego
sól
łyżeczka proszku do pieczenia
olej
cukier puder
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier waniliowy, zwykły cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Przemieszaj wszystko dokładnie. Do mąki dodaj mleko i jajko i wymieszaj ciasto rózgą, aż uzyskasz całkowicie jednolite ciasto bez grudek.
Truskawki odszypułkuj lub rozmroź. Przetnij je na plasterki i dodaj do ciasta. Wymieszaj masę delikatnie za pomocą szpatułki. Na patelni rozgrzej olej.
Smaż placuszki, wylewając porcję ciasta za pomocą łyżki. Smaż racuchy z obu stron na jasnobrązowy kolor. Wykładaj na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Źródło: Screen z filmu na kanale Przepisy Joli na YouTube
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smakujmy.pl