Smakosze.pl
Racuchy

canva/Tatiana Volgutova

Lekkie i bajecznie pyszne racuchy z niespodzianką zamiast jabłek

28 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Utarło się, że racuchy przygotowuje się bez niczego lub z jabłkami - tym razem prezentujemy inną wersję. Poza jabłkami do tych placuszków doskonale pasują truskawki. Odrobina cukru pudru oraz słodkiej śmietany do ozdoby, a racuchy będą doskonałe.

Choć za oknem pogoda nie dopisuje, warto poświęcić trochę czasu na zrobienie racuchów i cieszenie ich pysznym smakiem. Co więcej, dzięki użyciu truskawek, możemy powrócić do wspomnień z gorących miesięcy.

Sporządzenie poniższych racuszków z truskawkami jest banalnie proste i nie różni się zanadto od klasycznych placków. Dzięki temu każdy może z łatwością zabrać się za ich gotowanie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na racuchy z truskawkami

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy jak najwygodniej obierać maślaki. W tym tekście z kolei zdradzamy genialny przepis, na syrop z kwiatów czarnego bzu.

Składniki:

  • pół kg truskawek

  • szklanka mąki

  • 1.5 szklanki śmietany 18 %

  • 2 łyżki cukru

  • 2 jajka

  • łyżka cukru wanilinowego

  • sól

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej

  • cukier puder

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier waniliowy, zwykły cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Przemieszaj wszystko dokładnie. Do mąki dodaj mleko i jajko i wymieszaj ciasto rózgą, aż uzyskasz całkowicie jednolite ciasto bez grudek. 

Zupa ogórkowa

Wyborna ogórkowa z dodatkiem podsmażonych na maśle ogórków

CZYTAJ DALEJ

Truskawki odszypułkuj lub rozmroź. Przetnij je na plasterki i dodaj do ciasta. Wymieszaj masę delikatnie za pomocą szpatułki. Na patelni rozgrzej olej.

Smaż placuszki, wylewając porcję ciasta za pomocą łyżki. Smaż racuchy z obu stron na jasnobrązowy kolor. Wykładaj na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Racuchy

Źródło: Screen z filmu na kanale Przepisy Joli na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: smakujmy.pl

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >