Lekkie i puszyste racuchy w fit wersji. Posmakują nawet babciom
Racuchy tak dobre, że nawet babcia wam pogratuluje? Proste smaczne i niezwykle lekkie placki, które wam dziś proponujemy, skradną niejedno serce. Łączymy w nim same zdrowe produkty, więc słodycz będzie odpowiednia nawet dla osób, które chcą dbać o linię. Będą idealne jako śniadanie. Spróbujecie?
Racuchy w lekkiej wersji przygotujemy na bazie mąki pełnoziarnistej, która sprawi, że placuszki będą bardziej sycące. Jabłka nadadzą im naturalnej słodyczy, a brak cukru w recepturze sprawi, że nie wywołają rewolucji w naszym organizmie. Jedzcie ze spokojnym sumieniem.
Przepis na lekkie racuchy z mąki pełnoziarnistej
Składniki:
120 g pełnoziarnistej mąki pszennej
4 duże jaja, najlepiej „zerówki”
2 średnie słodkie jabłka
1 płaska łyżka cynamonu
3 łyżki miodu, syropu klonowego lub innego słodzika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
Opcjonalne dodatki:
jogurt naturalny lub sojowy
ulubione orzechy, posiekane
Jak przygotować lekkie racuchy? Ten sposób zachwyci nawet wasze babcie
Jabłka myjemy, obieramy je i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. W osobnym naczyniu łączymy mąkę pełnoziarnistą, żółtka, cynamon, proszek do pieczenia i wybrany słodzik.
Gdy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy pianę z białek i jabłka. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Przy pomocy łyżki formujemy niezbyt duże placki i smażymy je przez 5 minut z każdej strony. Patelnię trzymamy przykrytą na niewielkim ogniu. Lekkie racuchy osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.
Wskazówka: aby urozmaicić smak placków, zamiast miodu i cynamonu możecie wsypać 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika lub do grzańca. Też będzie smacznie. Sprawdźcie tylko, czy przypadkiem nie ma w niej niezmielonych goździków.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na placki. Szczególnie polecamy smakołyk na bazie banana z dodatkiem płatków owsianych. Być może spodoba wam się też przepis na rarytas przygotowany z wykorzystaniem kefiru.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sałatka grecka według receptury Ani Starmach. Zachwytom nie będzie końca
Pyszna surówka z kapusty pekińskiej idealna do kotleta. Prosta i szybka w wykonaniu