Smakosze.pl
placki na kefirze

canva/A_Lein

Puszyste placki kefirowe zostawią w tyle nawet racuchy. Prosty patent na pyszny podwieczorek

15 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Przedstawiamy wam prosty patent na pyszny podwieczorek. Nasze puszyste placki kefirowe zostawią w tyle nawet racuchy. Robi się je szybko i z niewyszukanych składników, a z pewnością każdy z domowników będzie miał na nie ochotę. Wyglądają bardzo apetycznie, a jak smakują!

Placki i racuchy pojawiają się na naszych stołach zwykle wtedy, gdy nie mamy w lodówce wyszukanych składników, a chcielibyśmy zjeść coś smacznego na ciepło. By je przygotować, wystarczy bowiem mąka, jajka, mleko i trochę spulchniacza. My zastąpiliśmy mleko kefirem, dzięki czemu placki mają wyraźniejszy smak i doskonale rosną. Sprawdźcie, jak przygotować placki kefirowe.

siostra Anastazja, ogórki kiszone

Siostra Anastazja wyjawiła przepis na ogórki kiszone. Ma złotą zasadę

CZYTAJ DALEJ

Przepis na puszyste placki kefirowe

Składniki:

  • 2 jajka

  • 200 g kefiru

  • 1 łyżka cukru

  • szczypta soli

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie prostych placków kefirowych

Jajka wybij do miski. Dodaj kefir, cukier i sól i dokładnie wymieszaj składniki przy pomocy rózgi lub miksera.

Wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i olej. Krótko mieszaj ciasto, by nie miało grudek.

Patelnię rozgrzej. Łyżką kładź na nią porcje ciasta i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.

Placki podaj np. z dżemem, miodem, syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem. Możesz je też zaserwować z bitą śmietaną i sezonowymi owocami.

W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na placki jogurtowe z truskawkami, a także na racuchy z jabłkami.

kefir

canva/ Fascinadora

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >

Przepisy

McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

Czytaj więcej >
pierniczki świąteczne

Przepisy

Pierniczki świąteczne babci Tereski. Korzenne ciasteczka nie maja sobie równych

Czytaj więcej >