Puszyste placki kefirowe zostawią w tyle nawet racuchy. Prosty patent na pyszny podwieczorek
Przedstawiamy wam prosty patent na pyszny podwieczorek. Nasze puszyste placki kefirowe zostawią w tyle nawet racuchy. Robi się je szybko i z niewyszukanych składników, a z pewnością każdy z domowników będzie miał na nie ochotę. Wyglądają bardzo apetycznie, a jak smakują!
Placki i racuchy pojawiają się na naszych stołach zwykle wtedy, gdy nie mamy w lodówce wyszukanych składników, a chcielibyśmy zjeść coś smacznego na ciepło. By je przygotować, wystarczy bowiem mąka, jajka, mleko i trochę spulchniacza. My zastąpiliśmy mleko kefirem, dzięki czemu placki mają wyraźniejszy smak i doskonale rosną. Sprawdźcie, jak przygotować placki kefirowe.
Przepis na puszyste placki kefirowe
Składniki:
2 jajka
200 g kefiru
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka oleju
Przygotowanie prostych placków kefirowych
Jajka wybij do miski. Dodaj kefir, cukier i sól i dokładnie wymieszaj składniki przy pomocy rózgi lub miksera.
Wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i olej. Krótko mieszaj ciasto, by nie miało grudek.
Patelnię rozgrzej. Łyżką kładź na nią porcje ciasta i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Placki podaj np. z dżemem, miodem, syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem. Możesz je też zaserwować z bitą śmietaną i sezonowymi owocami.
W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na placki jogurtowe z truskawkami, a także na racuchy z jabłkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Dosyp 1 szklankę do masy ziemniaczanej. Nowa wersja placków smakuje 100 razy lepiej
Źródło: kwestiasmaku