Smakosze.pl Przepisy Lekko pikantna surówka z marchewki, jabłka, chrzanu i śmietany
canva/HandmadePictures

Lekko pikantna surówka z marchewki, jabłka, chrzanu i śmietany

25 listopada 2021

Surówki są pysznym dodatkiem do mięs, placków czy warzywnych kotletów. Warto urozmaicić swój repertuar kulinarny w tym zakresie i choć raz przygotować surówkę z marchewką w nieco inny sposób. Wrzucając do marchwiowo-jabłkowej masy chrzan, uzyskamy przyjemnie pikantną kompozycję, którą dopełni smak delikatnie kwaśnej śmietany. Sięgnijcie po tę surówkę już dziś, a zapamiętacie ją na dłużej.

Proponowaliśmy wam już inne pyszne surówki z dodatkiem marchwi. Coleslaw z czerwonej kapusty czy surówka z selerem to tylko wybrane receptury, z których możecie skorzystać, planując obiad. Dziś polecamy wam wyjątkowo pyszną, słodko-pikantną kompozycję z dodatkiem chrzanu i jabłka. Pokochacie to połączenie.

Przepis na słodko-pikantną surówkę z marchewki

Składniki:

  • 5 średnich marchewek

  • 1 duże słodkie jabłko

  • 3 łyżeczki chrzanu

  • 5 łyżek śmietany 18%

  • sól i pieprzem w ilości do smaku

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W podobny sposób postępujemy z jabłkiem, uważając, by do surówki nie trafiły łuski z gniazda nasiennego. Marchew i jabłko mieszamy z chrzanem i śmietaną.

Surówkę doprawiamy solą i pieprzem i podajemy do obiadu. Będzie smakowała doskonale z kotletami schabowymi w majonezowej marynacie lub babcinymi mielonymi .

Wskazówki:

  • Jeśli nie chcemy, by starte jabłko ściemniało, możemy skropić je odrobiną soku z cytryny. Wtedy konieczne może stać się dosłodzenie surówki.

  • Surówkę najlepiej jest posłodzić, korzystając z niewielkiej ilości miodu lub syropu klonowego . To zdrowsze alternatywy dla klasycznego cukru z buraków.

  • Jeżeli wasz chrzan jest wyjątkowo łagodny, dodajcie go więcej. Możecie też zmniejszyć ilość śmietany, jaką dodacie do sosu.

Surówka z marchewki
Surówka z marchewki jest wyśmienita w wersji na ostro — z dodatkiem chrzanu

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy