Smakosze.pl Porady Lepiej gotować rosół pod przykryciem, czy bez. Nasze babcie nie miały wątpliwości
Fot. Shutterstock

Lepiej gotować rosół pod przykryciem, czy bez. Nasze babcie nie miały wątpliwości

19 stycznia 2025

Są miliony kombinacji rosołów w zależności od dodanych składników. Większość daje pyszny efekt. Jednak jeśli chodzi o techniki, wiemy w miarę jednoznacznie jak należy gotować rosół. Tradycyjna metoda pokrywa się z naukowymi wyjaśnieniami.

Fizyka kuchennej pokrywki

Można powiedzieć, że odpowiedź na pytanie, czy rosół należy gotować z przykryciem czy bez , jest bliska jednoznacznej. Tradycyjnie gotujemy go w dużym garnku bez pokrywki. Ta jednak może czasem się przydać – wiele zależy od efektu, jaki chcemy osiągnąć.

Zacznijmy więc od tego, co ma w ogóle pokrywka do gotowania. Obiegowa mądrość mówi, że chodzi o to, by ciepło nie uciekało górą. Fizycy wyjaśnią pewnie chętniej, że pokrywka zwiększa ciśnienie wewnątrz garnka, a dopiero to wpływa na temperaturę gotującej się zupy . Efekt obu wyjaśnień jest jednak taki sam: rzeczy pod przykryciem gotują się szybciej i w wyższej temperaturze.

garnek z pokrywką

Wachowicz sypie całe 2 opakowania do sernika. Smakuje lepiej niż z cukierni

Jak gotować rosół – pod przykryciem czy bez?

Gdybyśmy mieli do czynienia z wodą, nie ma to więc większego znaczenia, dopóki nie doliczymy zużycia energii. Dlatego wodę na herbatę czy makaron najlepiej gotować pod przykryciem , a przy okazji dodajmy, że sól do wody na ryż czy makaron dodajemy na sam koniec, podobnie jak to jest z rosołem, ale z innych powodów. Sól podwyższa temperaturę wrzenia roztworu, przez co dłużej musimy go gotować.

Wracając jednak do rosołu – ten najlepiej zatem gotować bez przykrywk i. Dzięki temu mamy możliwość gotowania go bardzo wolno i bardzo długo. To pozwoli nam wydobyć maksimum smaku z mięsa i warzyw.

Powody gotowania rosołu bez pokrywki

Dlaczego zaś chcemy gotować rosół jak najwolniej ? Zbytnie podniesienie temperatury, zwłaszcza szybkie – jak w wypadku gotowania pod przykryciem – powoduje, że tłuszcze z mięsa zmieniają się w emulsję. Rosół więc staje się mętny.

Niektórzy stosują metodę gotowania pod przykryciem do momentu, kiedy nie doprowadzą całości do wrzenia . To może ułatwiać odszumowanie rosołu, jeśli luźne cząsteczki białek wytrącą się szybciej. Jednak jeśli mamy czas i możliwości, najlepiej zawsze gotować rosół powoli i przez cały czas bez pokrywki.

Wypróbuj też przepisy na tradycyjne faworki na smalcu i ekspresową fasolkę po bretońsku .

szumujący się rosół

Zalej nią liście laurowe i pij przez 3 dni. Zapomnisz o przykrych dolegliwościach
Zrób to, a pozbędziesz się brzydkiego zapachu. Deska będzie jak nowa
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy