Smakosze.pl Przepisy Lepsze niż schabowe, a nawet mielone. Te kotlety zrobisz w kilka minut
Fot. Anna Zyśk

Lepsze niż schabowe, a nawet mielone. Te kotlety zrobisz w kilka minut

11 marca 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad dla całej rodziny? Przygotuj proste kotlety, które smaczniejsze są nawet od kultowych schabowych i mielonych. Soczyste mięso obtoczone w aromatycznym cieście smakują jak marzenie.

Pyszne kotleciki polecają się na obiad!

Mówiąc o kotletach na obiad , zwykle mamy na myśli kultowe już schabowe lub mielone. Warto jednak przyrządzić to danie nieco inaczej i z innego mięsa. Kotlety francuskie to kotlety przyrządzane z piersi kurczaka. Są niezwykle delikatne i soczyste, a wszystko dzięki specjalnym dodatkom.

Przepis na kotlety francuskie mam od Ani Zyśk. Znana vlogerka kulinarna od lat prowadzi swój kanał, jedz.pysznie w mediach społecznościowych, w tym na Instagramie i YouTube. Dzieli się tam prostymi przepisami na fantastyczne dania główne, zupy, a także desery i ciasta .

Przygotowanie kotletów francuskich trwa dosłownie kilka minut. Gotowe mięso należy marynować w dodatkach przez godzinę, a następnie usmażyć. Zobaczysz, że posmakują całe rodzinie.

Kontrola mięsa w sklepach w całej Polsce. Wyniki szokują

Przepis na kotlety francuskie

Do przygotowania kotletów francuskich nie będzie potrzebna bułka tarta, lecz ciasto, które zrobisz z kilu prostych składników. Kotlety przepisu Ani Zyśk smakują tak, że z pewnością będziesz podawać je na obiad znacznie częściej.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka
  • 80 g sera żółtego tartego
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej w proszku
  • 100 ml mleka
  • 50 g mąki

Soczyste kotleciki przygotujesz w 4 prostych krokach

Krok 1. Pierś z kurczaka pokrój w plastry i delikatnie rozbij mięso.

kotlety francuskie krok 1..jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2 . Kotlety przełóż do miski, wlej mleko, starty ser, jajka, mąkę i zupę cebulową z proszku.

kotlety francuskie krok 2.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3 . Delikatnie wymieszaj łyżką i odstaw na godzinę, by mięso naszło wszystkimi dodatkami.

kotlety francuskie krok 3.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Przełóż je na ręcznik papierowy, a następnie podaj z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecamy kremowe ziemniaczki i surówkę z kapusty pekińskiej .

kotlety francuskie krok 4.jpg
Fot. Anna Zyśk
Przeszukaj piwnicę, płacą za niego duże pieniądze. Nawet używane mogą być drogie
Pokrój kapustę na plastry i usmaż jak kotlety. To smakuje 20 razy lepiej niż mięso
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy