Lepszy niż ze sklepu - mistrzowski przepis na domowy paprykarz
Trudno znaleźć bardziej rozpoznawalny dodatek do pieczywa w Polsce niż tradycyjny paprykarz szczeciński. Większość smakoszy kupuje go gotowego w sklepie, lecz mamy przepis na znacznie smaczniejszą wersję. Danie o afrykańskich korzeniach zrobisz w mistrzowskim stylu, stosując się do poniższej receptury.
Formuła paprykarzu szczecińskiego została opracowana w latach 60. XX w. po to, aby w wydajny sposób móc zagospodarować odpady po obróbce ryb. Znalazły się w niej różne egzotyczne przyprawy, takie jak ostra afrykańska papryczka pima, czy pulpa pomidorowa z Bałkan. Polscy marynarze poznali ich smak podczas zamorskich podróży i na tyle je pokochali, że przywieźli je do ojczyzny.
Obecnie w sklepach ciężko o paprykarz o takim samym smaku jak oryginalna receptura. Jeśli więc do niego tęsknisz, możesz skorzystać z poniższej instrukcji. Z jej pomocą zrobisz paprykarz tak, jak za dawnych lat.
Przepis na mistrzowski paprykarz szczeciński
Składniki:
150 g tuńczyka w oleju
150 g tuńczyka w sosie własnym
100 g ryżu
1 marchewka
pół 1 pietruszki
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
500 ml przecieru pomidorowego
sól
pieprz
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
Cebulę obierz i posiekaj w kostkę niewielkich rozmiarów. Umyj marchew i pietruszkę, obierz je, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelnię wlej olej, postaw ją na gazie i wrzuć do niej cebulę.
Po lekkim zeszkleniu dorzuć do niej starte warzywa i chwilę smaż. Gdy zmiękną wsyp słodką paprykę, ostrą paprykę, sól oraz pieprz. Zalej przecierem, zredukuj, dodaj zgniecione ząbki czosnku i odstaw do ostudzenia.
Ugotuj ryż i ostudź go. Odsącz rybę z zalewy, rozdrobnij ją widelcem i dodaj do sosu pomidorowego. Wsyp ryż i dokładnie wymieszaj. Wyparzone i wymyte słoiki napełnij paprykarzem, zakręć, pasteryzuj przez 20 minut, odstaw słoiki do góry dnem. Po przestygnięciu przechowuj w lodówce. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować pastę z makreli. Ten tekst wyjawia, jak smażyć placki ziemniaczane z tuńczykiem.
Źródło zdjęcia: canva/ooddysmile, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: dietamojapasja; kulinarnapolska