Lewandowska robi leczo inaczej niż wszyscy. Stawia na nietypowe warzywo
Leczo jest prostym i smacznym daniem jednogarnkowym, które właśnie doczekało się nowej interpretacji. Bakłażan wykorzystany przez Annę Lewandowską nie tylko pasuje do papryki, ale też sprawia, że potrawa nabiera koloru. Warto jej spróbować.
Leczo Anny Lewandowskiej zaskakuje składem
Danie robione z papryki — a w wielu polskich daniach również z cukinii — można jak się okazuje wykonać jeszcze inaczej. Kabaczek u Anny Lewandowskiej zastąpiony został bakłażanem. Smakiem leczo wcale nie ustępowało bardziej popularnej wersji.
Składniki:
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 większy bakłażana
- 4 spore pomidory np. malinowe
- 1 większa czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- kilka zielonych oliwek
- trochę oleju sezamowego
- odrobina sosu sojowego (opcjonalnie)
- sól i pieprz w ilości do smaku
- masło klarowane do smażenia
- świeża kolendra
- listki bazylii
Lista składników nie jest najdłuższa. Warto je zakupić, póki trwa sezon na smakowite letnie warzywa i przygotować pyszny obiad dla całej rodziny. Instrukcję ze wskazówkami znajdziecie w dalszej części artykułu.
Jak zrobić smakowite leczo? Anna Lewandowska dodaje bakłażana
Zaczynamy od posiekania cebuli i podduszenia jej na maśle klarowanym. Pod koniec dodajemy rozdrobniony czosnek. Bakłażana oraz papryki kroimy w kostkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny.
Oberżynę wrzucamy na patelnię. Po około 5 minutach dodajemy olej sezamowy , papryki, pokrojone i pozbawione skórki oraz soku pomidory i zielone oliwki.
Dusimy jeszcze przez kilka minut pod przykryciem, po czym dodajemy posiekane zioła. Kolendrę możemy pominąć, jeśli jej nie lubimy. Doprawiamy solą oraz pieprzem i ewentualnie sosem sojowym.
Jak podawać leczo z bakłażanem?
Jednogarnkowa potrawa znakomicie smakuje zarówno ze świeżym chlebem — np. takim wykonanym w garnku — jak i z dowolną kaszą lub ziemniakami czy makaronem. Wybór należy do was.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania z papryki. Sprawdźcie koniecznie jak przyrządzić je z sycącym farszem z mięsa i ryżu . Być może skusi was też znakomita papryka po chorwacku — jest jeszcze lepsza niż węgierskie leczo.
Źródło: hpba