Wypróbujesz raz i zakochasz się w jej smaku. Pyszna papryka po chorwacku zachwyci każdego
Lubicie paprykę w marynacie? Zróbcie ją po chorwacku. Wystarczy chwilę pogotować warzywo w aromatycznych przyprawach, a po ostudzeniu zamknąć w słoikach z delikatnym sosem. Prosty przepis pomoże wam przygotować smaczną przekąskę na zimę. Jest tak pyszna, że nikt się jej nie oprze.
Papryka po chorwacku będzie pasowała do kanapek, sałatek czy jaj faszerowanych. Przyjemnie chrupiące i pełne aromatu warzywo z pewnością spodoba się całej rodzinie. Warto od razu przygotować nieco większą ilość — spokojnie przetrwa całą zimę. Spróbujecie?
Przepis na pyszną paprykę po chorwacku
Z podanych proporcji produktów uzyskamy 8 niedużych słoików pełnych aromatycznego rarytasu z papryki.
Składniki:
około 20 sztuk papryk średniej wielkości
pół litra octu spirytusowego
pół litra wody
40 g cukru
15 g soli
10 ziaren kolorowego pieprzu
8-10 ziaren ziela angielskiego
10 liści laurowych
480 g łagodnej musztardy np. miodowej
250 ml oleju rzepakowego
Jak zrobić paprykę po chorwacku? Znamy prosty patent na aromatyczny przysmak
Przygotowanie zaczynamy od dokładnego umycia warzyw. Osuszoną paprykę pozbawiamy pestek i białych fragmentów, a następnie kroimy ją w wąskie paski. W większym garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier, sól i przyprawy w kawałku.
Zagotowujemy, a gdy cukier i sól się rozpuszczą, wkładamy paprykę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając zawartość naczynia. Paprykę odcedzamy i odstawiamy, by wystygła. Zalewę wylewamy — nie będzie już potrzebna.
Musztardę oraz olej przenosimy do większej miski i mieszamy przy pomocy rózgi. Łączymy ją z chłodną papryką, po czym całość mieszamy i zamykamy w czystych słoikach. Przechowujemy w spiżarce.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na dania z papryką. Szczególnie polecamy lekkie i sycące warzywne leczo oraz pełne aromatu papryki faszerowane z pieca.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: