Łosoś "sous-vide" domowym sposobem

Łosoś "sous-vide" - składniki
filet z łososia, w miarę równej grubości.
Składniki na roztwór:
5 szklanek bardzo zimnej wody (temp. 4°C),
5 łyżek cukru,
pół szklanki soli (120 g).
Łosoś "sous-vide" - sposób przygotowania
Filet z łososia opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą. Przy pomocy pęsety pozbywamy się ości. Ostrym nożem usuwamy skórę oraz zabarwione na szaro mięso znajdujące się pod skórą.
Przygotowujemy roztwór z soli i cukru dokładnie rozpuszczonych w wodzie. Aby schłodzić wodę do temperatury 4°C, możesz wrzucić do niej lód, który pomoże także utrzymać niską temperaturę wody. Do przygotowanego w ten sposób roztworu wkładamy oczyszczonego z ości łososia na 45 minut.
Gotowanie łososia sous-vide: po 45 minutach w roztworze, wyjmujemy łososia i wkładamy go do worka do gotowania na parze, szczelnie zamykamy worek pozostawiając jak najmniej powietrza w środku.
Przygotowujemy duży garnek, podgrzewamy z nim wodę do temperatury 40°Celsjusza. Do garnka z wodą wkładamy worek z łososiem i gotujemy na wolnym ogniu przez 60 minut. Temperaturę wody należy systematycznie kontrolować przy użyciu termometru kuchennego i utrzymywać na stałym poziomie 40°C.
Ugotowanego łososia sous-vide należy wyjąć i szybko schłodzić (ciągle trzymając go w worku) w lodowatej wodzie (lub w lodzie).
Łosoś jest gotowy do podania po całkowitym schłodzeniu (ok. 15 minut w lodowatej wodzie), można go też trzymać w lodówce do 2 dni w temperaturze 4°Celsjusza.



































