Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne ziemniaki. Łotewski barszcz czerwony podajemy z uwielbianym mięsem

Żadne ziemniaki. Łotewski barszcz czerwony podajemy z uwielbianym mięsem

Łotewski barszcz czerwony zachwyca smakiem
canva/Darina Boluchevskaya

Barszcz czerwony skusi niejednego amatora tradycyjnych dań. Łotewska wersja przysmaku wzbogacona jest o mięsne kulki przygotowane z drobiu. Delikatny i soczysty dodatek sprawia, że czerwona zupa jest jeszcze smaczniejsza i bardziej treściwa. Koniecznie spróbujcie — wasi bliscy ją pokochają.

Jeśli klasyczny barszcz czerwony z uszkami wam się znudził, sięgnijcie po łotewski patent na mięsną wersję znanego rarytasu. Delikatne mięso indycze ugotowane we wrzątku z przyprawami idealnie pasuje do wyrazistej zupy. Warto skosztować — na długo pozostanie w waszym kulinarnym repertuarze.

Przepis na łotewski barszcz czerwony z mięsnymi kulkami

Składniki na zupę:

  • 3 litry wody

  • 750 g ugotowanych buraków

  • 1 spora marchew

  • 1 średnia cebula

  • 4 większe ząbki czosnku

  • 30-40 g koncentratu pomidorowego

  • 30 ml oleju rzepakowego

  • 20 ml octu winnego lub jabłkowego

  • 2 liście laurowe

  • pół łyżeczki ziaren pieprzu

  • posiekany koperek do podania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na mięsne kulki:

  • 400 g drobiowego mięsa mielonego np. z indyka

  • 2 małe jaja, najlepiej „zerówki”

  • 1 średnia cebula

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować barszcz czerwony z mięsnymi kulkami? Prosty patent na łotewski przysmak

Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy posiekaną cebulę i jaja oraz wsypujemy sól i pieprz. Całość wyrabiamy i formujemy niewielkie kulki. Cebulę na barszcz czerwony także drobno kroimy.

Warzywo szklimy na rozgrzanym oleju, pod koniec dodając czosnek. Wrzucamy też obraną i pokrojoną w plasterki marchew. Smażymy do czasu, aż wszystkie warzywa zmiękną. W dużym garnku zagotowujemy wodę wraz z liśćmi laurowymi i pieprzem.

Gotujemy w niej klopsiki, a następnie dodajemy zawartość patelni, wypłukując dokładnie smak. Wrzucamy także starte na tarce o większych oczkach buraki i koncentrat pomidorowy. Zupę podgrzewamy jeszcze przez 10 minut, po czym wlewamy ocet. Barszcz czerwony podajemy na ciepło, posypany koperkiem. Najlepiej smakuje z gęstą śmietaną.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na barszcze. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić specjał wywodzący się z kuchni ukraińskiej z fasolą i kapustą. Ten natomiast zdradza sekret idealnego barszczu białego.

Łotewski barszcz czerwony jest znakomity
canva/kwasny221

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Zupa Mięso Danie