Ma 12 lat i wygrał MasterChef Junior. Wiemy, kto uczył go gotować
W MasterChef Junior właśnie wyłoniono zwycięzcę 8. edycji programu. Po raz drugi w historii wygrał chłopiec — Ignacy Jabłoński. Uczestnik wiedzę o kulinariach zdobywał samodzielnie, inspirując się znanymi osobami z branży i uważnie podpatrując, jak w kuchni radzą sobie jego babcie oraz mama. Czym zachwycił jurorów?
Kto zwyciężył w 8. edycji MasterChef Junior?
Znamy zwycięzcę kolejnej edycji MasterChef Junior. Młody kucharz Ignacy Jabłoński w finałowym odcinku pokonał swoich rywali — Kaję Ciąpałę i Jakuba Szafrańskiego. Po zadaniu zespołowym — w którym wzięli udział wszyscy uczestnicy tej edycji — zachwycił jurorów w konkurencji indywidualnej.
Uczestnik zaprezentował jurorom nietuzinkowe menu degustacyjne, w którego skład wchodziły ośmiorniczki z sosem mango, halibut w cytrusach z risotto i panna cotta z matchą. Set zachwycił całe jury na tyle, by uznali je za lepsze od dwóch pozostałych propozycji walczących w finale.
Od kogo uczył się zwycięzca MasterChef Junior?
Choć Ignacy ma zaledwie 12 lat, swoimi umiejętnościami potrafi olśnić nawet doświadczonych kucharzy. Jest to o tyle imponujące, że zdobył je samodzielnie — obserwując swoje babcie oraz mamę, które zachęcały go do nauki.
W zwycięstwie młodemu pasjonatowi kulinariów bez wątpienia pomogła kreatywność. Ignacy odważnie łączy smaki i inspiruje się kucharzami, którzy w swoich działaniach charakteryzują się zdecydowaniem. Tę cechę docenia on również u swojego ulubionego szefa kuchni — Michela Morana.
MasterChef Junior rozwija talenty
Kolejna edycja programu zakończyła się spektakularnym sukcesem młodego pasjonata gotowania. Niektórzy z pierwszych uczestników programu — którzy są już dorośli — wciąż rozwijają swój talent.
Świetnym przykładem jest juror finału 8. edycji MasterChef Junior Jakub Tomaszczyk, który wystąpił także w 11. edycji show dla dorosłych i wygrał ją. Podobnych sukcesów życzymy charyzmatycznemu zwycięzcy MasterChef Junior.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na znakomite dania. Szczególnie polecamy sezonowy przysmak — chłodnik z ogórka i botwinki . Spróbujcie również smakowitych gołąbków z młodej kapusty .
Źródło: party, plejada, dziendobry.tvn